Hlavní obsah

EU přispěje miliardou dolarů na boj proti AIDS

EVIAN

Státy Evropské unie se okamžitě připojí k USA v tažení proti epidemii AIDS. Shodly se na tom, že přispějí jednou miliardou dolarů na boj proti této smrtelné chorobě. Oznámil to v pondělí jihoafrický prezident Thabo Mbeki ve francouzském Evianu při příležitosti summitu států skupiny G8, na který byly poprvé pozvány také rozvojové země.

Foto: Österreich Werbung Office Bildarchiv
Článek

Americký prezident George Bush nedávno sdělil, že Spojené státy uvolní v následujících pěti letech na boj proti AIDS 15 miliard dolarů. "Vznesli jsme stejný požadavek na další země G8 a bylo nám řečeno, že EU okamžitě přispěje miliardou dolarů," uvedl Mbeki.

Peníze od EU mají připadnout Zdravotnímu fondu boje proti šíření AIDS, tuberkulózy a malárie, který byl zřízen generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem v lednu 2002. Fondu se pro následující dva roky nedostávají na boj proti AIDS čtyři miliardy dolarů.

Představitelé rozvojových zemí na summitu států G8 vyzývali k většímu úsilí při odstraňování bídy, hladu a nemocí. Generální tajemník OSN Annan upozornil, že se nedaří bojovat proti chudobě, která v Africe, Latinské Americe a zemích bývalého Sovětského svazu stále roste. "Pouze oblast východní Asie a Pacifiku plní cíle a také Jižní Asie dělá pokroky," řekl Annan, a žádal proto pro rozvojové země snadnější přístup na světové trhy, pomoc rozvoji a zmírnění dluhů.

Pomůžeme rozvojovým státům, slíbily bohaté země

Při setkání s vůdci Egypta, Alžírska, Senegalu, Nigérie a Jihoafrické republiky, tedy zemí považovaných za jádro Nového partnerství pro rozvoj Afriky (NEPAD), se státy G8 zavázaly ve společném prohlášení podpořit rozvoj v Africe a přispět při budování mírového vojska na tomto kontinentu.

Brazilský prezident Luiz Inácio da Silva při včerejším pracovním obědě v Evianu navrhl zřízení globálního fondu pro boj proti hladomoru, který by financovaly daně z vývozu zbraní, případně peníze plynoucí ze splácených dluhů rozvojových zemí. Francouzský prezident Chirac údajně tuto myšlenku podpořil.

Da Silva rovněž vyjádřil přesvědčení, že rozvojové státy budou pozvány na příští summit do Spojených států. "Domnívám se, že bude pro amerického prezidenta George Bushe velmi těžké uspořádat summit G8 bez pozvání všech účastníků, kteří jsou dnes přítomni," prohlásil. Podle mluvčího Bílého domu Ariho Fleischera je nicméně předčasné hovořit o pozvánkách na následující rok. 

Reklama

Související články

USA schválily nový lék proti viru HIV

Dlouho očekávaný nový lék, jenž má zabránit šíření viru HIV, ve čtvrtek schválila k použití americká Federální agentura pro kontrolu léků a potravin. Přípravek...

Lázně Evian se stanou pevností

Francouzské městečko Evian-les-Bains na břehu Ženevského jezera se o víkendu promění v přísně střeženou vojenskou pevnost - bude hostit schůzku nejvyšších...

Výběr článků

Načítám