Hlavní obsah

EU: obnovu Iráku by měla řídit OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHÉNY

OSN by měla v poválečném Iráku hrát ústřední roli, uvádí státy Evropské unie v prohlášení, které ve čtvrtek v Athénách schválili nejvyšší představitelé 15 členských zemí EU i deseti přistupujících států včetně ČR. Unie se také zavázala k vlastní významné účasti na politické a ekonomické obnově země.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Prohlášení žádá pro OSN "ústřední roli včetně procesu vedoucího k samosprávě iráckého lidu". Tento požadavek je zdůvodněn jedinečnou schopností a zkušeností OSN při poválečné rekonstrukci. V dokumentu členské státy dále připomínají koaličním silám, že jejich prvotním úkolem je zajistit bezpečnost na dobytém území.

Prohlášení k Iráku podle BBC navrhli představitelé rozhádaných zemí Francie, Německa, Španělska a Británie.

EU je opět jednotná

Účastníci summitu dnes debatovali o těchto tématech s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem. Usnesení je vykládáno jako výraz podpory Spojeným národům, jako připomínka amerických slibů, že OSN nebude v Iráku odsunuta stranou, a také jako důkaz obnovující se jednoty EU při jejím prosazování.

Členské státy ostatně deklarují, že jsou připraveny "hrát podstatnou úlohu při politické a ekonomické obnově země". Vyzývají také sousedy Iráku, aby podpořili jeho stabilitu, a vítají zapojení mezinárodních finančních institucí do rekonstrukce, jak bylo rozhodnuto na washingtonské schůzi G7.

EU: Palestinci by měli rychle jmenovat vládu

Státy EU dále prohlašují, že jim velmi záleží na úspěšném uzavření izraelsko-palestinského mírového procesu, a to naplněním jednotlivých kroků, s nimiž počítá podrobný plán vypracovaný "kvartetem", jenž se zabývá řešením blízkovýchodního konfliktu (OSN, EU, USA, Rusko). Vzkazují Palestincům, že by měli co nejrychleji jmenovat vládu v čele s Mahmúdem Abbásem, zvaným také Abú Mázin, která bude oddána reformám.

Reklama

Související články

Kalhotkový obrněnec u srubu v Darkovičkách

Kalhotky pověšené na tankové hlavni mě docela rozesmály. Kdyby k sušení prádla sloužily zbraně, byl by klid. Samohybka SU 100 spolu s další technikou stojí...

Výběr článků

Načítám