Hlavní obsah

Eritrejce z lodě čekalo až nepřátelské přijetí

Právo, Josef Kašpar
Řím

Sto eritrejských migrantů, kteří nakonec vystoupili z lodi Diciotti, po desetihodinové cestě autobusem ze Sicílie dorazilo do městečka Rocca di Papa přibližně 30 kilometrů na jih od Říma. Dva či tři týdny budou ubytováni v katolickém náboženském centru Mondo migliore (Lepší svět), jež jim poskytne veškerou péči. Příjezd se však neobešel bez problémů a polemik.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Protest krajně pravicových aktivistů proti migrantům v Rocca di Papa u Říma.

Článek

Přestože starosta obce Emanuele Crestini (48) okamžitě ujistil, že pobyt Eritrejců je jen dočasný a budou rozmístěni do různých diecézí v celé Itálii, někteří místní obyvatelé vyjádřili nesouhlas. Na vnější zeď centra někdo v římském dialektu papežovi vzkázal: „Franto, vezmi si je k sobě do Vatikánu.“

K protestu místních se okamžitě připojilo krajně pravicové hnutí Casapound, které uspořádalo protestní demonstraci před branami centra. S tím ale nesouhlasili ti, kteří mají za to, že Eritrejci si zasluhují ochranu po prožitém utrpění. Svolali protidemonstraci, a tak srážkám obou táborů zabránila policie.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Lidé křičící během protestu krajně pravicových akivistů v Rocca di Papa u Říma

Už se chystají další přesuny

Italská biskupská konference, která na žádost vlády přijala tyto migranty pod svou ochranu, začala organizovat přemístění migrantů. Přibližně osm se v pátek přesune do Neapole, kde se jich ujme místní diecéze. Příští týden by pak měla část být přemístěna do severní Itálie.

„Toto je ale jen náplast, protože problém migrace se nedá vyřešit tímto způsobem. Co se stane, bude-li se případ Diciotti opakovat? To ale není náš problém, my se staráme o humanitární pomoc, je to věc vlády,“ prohlásil Gualtiero Bassetti (76), předseda italské biskupské konference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám