Hlavní obsah

Epidemie SARS se ve světě zdá být na ústupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ/PEKING

Zatímco Tchaj-wan dosáhl nového rekordu v přírůstku osob nakažených syndromem akutního respiračního selhání (SARS) za den, ve zbytku světa se epidemie zdá být na ústupu. Nejhůře postižená oblast, pevninská Čína, dnes ohlásila nejmenší počet úmrtí na nákazu za poslední měsíc.

Foto: Adam Klofáč

Kunratické Vánoční trhy

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně varovala, že údaje hlášené Pekingem je třeba stále brát s rezervou. Tchajwanské úřady oznámily, že v posledních 24 hodinách přibylo 36 infikovaných a pět osob na SARS zemřelo.

Celkový počet úmrtí na ostrově se tak vyšplhal na rovnou čtyřicítku, 344 obyvatel virem onemocnělo. Důkazem, že se na tchajwanském území virus dále nekontrolovaně šíří, jsou i první zaznamenané případy na souostroví Pcheng-chu, které leží asi 40 kilometrů západně od ostrova Tchaj-wan.

Úřady proto na Pcheng-chu uzavřely nemocnici a jejím více než 100 zaměstnancům a pacientům nařídily karanténu. Na souostroví přivezli nákazu manželé, kteří navštívili jednu z nemocnic postižených virem v pevninské části Číny. Také na ostrově Tchaj-wan bylo dnes uzavřeno další zdravotnické zařízení.

Pevninská Čína je stále nejpostiženější oblastí

Pevninská Čína dnes ohlásila pouhá dvě úmrtí pacientů na SARS a 28 nových případů. Jedná se o nejnižší počet obětí SARS od 20. dubna, kdy čínská vláda pod mezinárodním tlakem nařídila bezpodmínečné hlášení všech nakažených. Pevninská Čína přesto zůstává s 5223 registrovanými případy a 284 úmrtími na nelichotivém prvním místě na světě.

WHO v případě Pekingu navíc varovala, že místní lékaři udávají u pacientů s mírnými příznaky jiné diagnózy. Čínští zdravotničtí představitelé to popřeli. Podstatně nižší denní přírůstky infikovaných a obětí každopádně zmenšily paniku, která čínskou metropoli v souvislosti s chorobou SARS zachvátila, a místní média uvedla, že metropole začne po měsíci znovu otvírat školy.

Podle čínského tisku byla také ukončena 22denní karanténa, postihující na 1400 lidí v Pekingské univerzitní nemocnici. Ta bude znovu otevřena po dezinfekci. V další části Číny, Hongkongu, stoupl počet nakažených od soboty o další tři případy na celkových 1713.

Situace v Hongkongu se lepší

Se čtyřmi novými úmrtími hlásí Hongkong dohromady 247 obětí epidemie. Podle zdravotníků se u případů hlášených v posledních dnech jedná především o pacienty, kteří se SARS nakazili již dříve, ale nebyly u nich zaznamenány očividné příznaky. Příští týden by měla WHO rozhodnout, zda zmírní své varování před návštěvami Hongkongu tím, že by přeřadila tuto zvláštní oblast Číny z nejohroženější infekční skupiny C do skupiny B.

Zklamaný Singapur dnes přiznal další nový případ onemocnění na svém území. Singapur přitom čekal, že po dnešním uplynutí dvacetidenní lhůty ho Světová zdravotnická organizace prohlásí za území, kde je SARS již pod kontrolou. Novým infikovaným je Malajsijec bydlící v Singapuru, který 5. května začal trpět horečkami a jehož dnešní testy označily za pravděpodobný případ.

WHO chválí poselství konference o SARS

Představitelé WHO po skončení dvoudenní konference odborníků z 16 lokalit postižených epidemií SARS v sobotu v Ženevě prohlásili, že většina zemí, do nichž se infekce dostala, již překonala nejhorší fázi šíření choroby. "Poselství této konference je určitě velmi nadějné. Opatření (přijímaná proti šíření epidemie) totiž fungují," řekl koordinátor globálního boje proti SARS při WHO Mike Ryan.

Podle Ryana ponechává SARS nicméně ještě množství nezodpovězených otázek. Dosud není kupříkladu známo, zda mohou postižení šířit epidemii, než se u nich projeví první příznaky, a zda existují tací, u nichž vzhledem k málo patrným příznakům choroba nebyla odhalena. Podle poslední bilance agentury AP se ve světě epidemií SARS nakazilo 7850 lidí a 634 jí podlehlo.

Reklama

Související články

V Číně trvá klesající trend výskytu SARS

Čínské úřady dnes oznámily nejnižší denní přírůstek odhalených případů SARS od konce dubna, kdy vláda nařídila úplné informování o epidemii nebezpečné nemoci....

Výběr článků

Načítám