Hlavní obsah

Elektronické cigarety mají zmizet z uzavřených prostor, doporučuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz kouření by se měl podle úterního doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) vztahovat i na elektronické cigarety. Podle ní jejich kouření v uzavřených prostorech představuje riziko pro pasivní kuřáky. Elektronické cigarety by rovněž měly být zapovězeny nezletilým. WHO to uvedla ve zprávě věnované právě e-cigaretám.

Foto: Petr Horník, Právo

Muž s elektronickou cigaretou

Článek

Podle názoru zdravotníků by měly z trhu zmizet rovněž e-cigarety s příchutí ovoce, sladkostí a alkoholických nápojů, které lákají především mládež. Téměř ze všech veřejných míst by se měly odstranit prodejní automaty s e-cigaretami, dodala WHO.

Organizace žádá země, které ratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, aby zvážily omezení reklam, propagace a finanční podpory e-cigaret. Při propagaci elektronických cigaret by například jejich výrobci neměli mít dovoleno zdůrazňovat kladný vliv e-cigaret na lidské zdraví, neměli by tedy třeba tvrdit, že elektronické cigarety pomáhají lidem přestat kouřit. Takováto prohlášení musejí být nejprve "podložena přesvědčivými vědeckými důkazy", podotkla zmíněná organizace.

E-cigarety jsou rovněž škodlivé

Elektronické cigarety musejí podléhat regulacím, aby "se minimalizovaly emise jedovatých látek", uvedla WHO. Tvrdí, že i tyto cigarety znamenají "vážnou hrozbou" pro mladistvé a vývoj plodu v těle matky.

E-cigarety, zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru, jsou rychle rostoucí alternativou kouření cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety. Odborníci ale upozorňují, že škodliviny, byť v menším množství jsou v e-cigaretách také.

Reklama

Výběr článků

Načítám