Hlavní obsah

EK: do letadla v Evropě jen bez vrhací koule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nemám v zavazadlech meč, vrhací kouli? Tak bude brzy asi uvažovat nejeden cestující na letištích v Evropě. Evropská komise (EK) totiž v pátek schválila seznam věcí, s nimiž nelze do letadla vstoupit. Předměty z úvodu na tzv. černou listinu patří. EK dnes naopak zavrhla zavedení agentů v letadlech, jak u transatlantických spojů žádaly Spojené státy.

Foto: Michal Mucha

Melissa O´Reilly a přemožitelka kanálu La-Manche Aneta Lokajová po doplavání.

Článek

Přijatý seznam je první svého druhu na území EU. Výčet zakázaných předmětů není uzavřený, nové potenciálně nebezpečné předměty se mohou totiž podle EK stále objevovat.

EU: o agentech rozhodnou vlády

EU dnes navíc rozhodla, že nepřistoupí jednotně k požadavku USA, aby na pravidelných linkách přes Atlantik seděli v letadle ozbrojení policisté. Podle Bruselu je tento krok v kompetenci jednotlivých vlád.

"Nechceme zbraně v kabině. Může se tím více problémů vyvolat než vyřešit," řekl novinářům Bo Eckerbert ze švédského leteckého úřadu. Podobně se vyjádřil jeho finský kolega Lars Lyvkvist. "Zbraně na palubě představují vždycky potenciální nebezpečí, už kvůli velmi citlivé elektronice," uvedl.

Oba usoudili, že pokud bude teroristické riziko hrozit pro nějaký let, bude lépe ho jednoduše zrušit než nasazovat policisty.

Podle mluvčího EK Gillese Ganteleta některé letecké společnosti na některých linkách (například do Izraele) už dávno diskrétně tolerují ozbrojené policisty. Nemluví se prý o tom, protože by nikdo neměl vědět, že tam jsou. "Největším nepřítelem pro zločince je nejistota," uvedl.

Seznam zakázaných předmětů:

Zcela vyloučeno: Výbušniny, plynové bomby, pyrotechnika, hořlaviny, radioaktivní a toxické látky, včetně jedu na krysy, infikovaná krev, automobilové baterie apod.

S výjimkami: palné zbraně, vzduchovky, harpuny, oštěpy, samostříly, hračky a zapalovače ve tvaru zbraní, startovací a jatečné pistole, paralyzátory, vrhací koule, meče, nože, břitvy, skalpely, nůžky s čepelkami delšími než šest centimetrů a předměty, jejichž ostří by mohlo být použito jako zbraň.

Nutno předem vyjednat: obušky, lyžařské hůlky, baseballové pálky, golfové a vycházkové hole, pádla a vesla, kulečníková tága, rybářské pruty, vybavení pro bojové sporty, munice, barvy ve spreji, ředidla a lihoviny s obsahem alkoholu přes 70 procent.

Šéfy leteckých úřadů se o nezbytnosti zavedení agentů v letadlech snažil přesvědčit přímo v Bruselu americký náměstek ministra dopravy a bezpečnosti Asa Hutchinson.

Reklama

Výběr článků

Načítám