Hlavní obsah

Einsteinův vzkaz mladé Italce vydražili za 125 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalémská aukční síň Winner's vydražila za 6100 dolarů (125 tisíc korun) krátký vzkaz Alberta Einsteina zaslaný obdivované Italce. Einstein ho napsal v roce 1921, když ve Florencii navštívil svou sestru. Byl tehdy už známý vědec a toho roku dostal Nobelovu cenu za fyziku.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Einsteinův vzkaz mladé Italce se vydražil za 125 tisíc korun

Článek

Při pobytu u sestry Einstein zjistil, že o patro výš nad ním bydlí dcera známého italského chemika Augusta Firenzeho, která se sama věnovala výzkumu v oboru fyzikální chemie. Elisabettě Picciniové bylo tehdy 22 let a Einstein se s ní chtěl sejít. Elisabetta ale nebyla moc společenská a taky byla plachá; pozvání na schůzku odmítla.

Před odjezdem z Florencie pro ni Einstein zanechal v němčině napsaný krátký vzkaz: „Jako přátelská vzpomínka pro vědeckou výzkumnici, u jejíchž nohou jsem ležel a seděl celé dva dny."

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Detail vzkazu, který napsal Albert Einstein mladé vědkyni Elisabettě Picciniové.

Šéf aukční síně Gal Wiener řekl, že v době současné kampaně MeToo by se možná Einstein dostal za tento lístek mezi obviňované.

Síň Winner's loni prodala dopis, v němž Einstein přemítal o štěstí, za 1,3 miliónu dolarů. „Prodáváme předměty spojované s Einsteinem už nějakou dobu a máme s nimi velký úspěch," řekl Wiener.

Reklama

Výběr článků

Načítám