Hlavní obsah

Egyptské armádní špičky zvažují, že uklidí Mubaraka do Německa

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Husní Mubarak se ocitá ve stále větší izolaci. Viceprezident Umar Sulajmán a někteří armádní velitelé prý uvažují o možnosti omezit prezidentovu moc, a přitom ho ponechat ve funkci. Podle sobotního vydání listu The New York Times by mohl být vyslán do Německa na zdravotní prohlídku. Mubarak tam jezdí pravidelně každý rok.

Článek

Pro něj by to byl elegantní odchod a Sulajmán by pak v zastoupení mohl jednat s opozicí o požadovaných ústavních změnách a demokratických reformách.

Atentát na viceprezidenta popřeli 

Mezitím v sobotu americká televize Fox News oznámila, že egyptský viceprezident Umar Sulajmán přežil pokus o atentát. Egyptské úřady ale zprávu popřely. Podle Fox News při útoku zahynuli dva Sulajmánovi tělesní strážci. Generála Sulajmána do úřadu jmenoval před týdnem prezident Husní Mubarak, po jehož rezignaci volají téměř dva týdny účastníci protivládních protestů.

Sulajmán předtím velel egyptské rozvědce a zprostředkovával mimo jiné rozhovory s Izraelem. Televize Fox News neuvedla, kdy se atentát udál, ale podle jejího nejmenovaného amerického diplomatického zdroje to bylo krátce po Sulajmánově jmenování. Byla to prý dobře organizovaná akce, která mířila na Sulajmánův konvoj.

Agentura Reuters později citovala nejmenovaný egyptský bezpečnostní zdroj, podle nějž je zpráva o útoku na Sulajmána naprosto nepravdivá.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila, že je zpráva o atentátu důkazem o "výzvách, jež toto období přináší". Nejmenovaný americký zdroj zároveň sdělil, že Clintonová svým výrokem rozhodně nemínila potvrdit pravdivost informace o atentátu.

Fox News se předtím snažila získat podrobnosti od mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse, který jejím reportérům řekl: "Na tuto otázku odpovídat nebudu."

Vedení strany odstoupilo, prezident v čele zůstává

Vedení mocné egyptské vládní Národní demokratické strany, kterou vede prezident Husní Mubarak, v sobotu odstoupilo. Prezident však podle televize Al-Arabíja v jejím čele zůstal. Stanice tak korigovala své předchozí zprávy, které hovořily také o odchodu Mubaraka z vedení formace.

Později agentury informovaly o výroku amerického vyslance pro Egypt Franka Wisnera, který podpořil setrvání Mubaraka v čele země, aby byl zajištěn pokojný přechod k reformám. Ministerstvo zahraničí USA následně uvedlo, že Wisner vyjadřoval pouze svůj názor.

Novými tvářemi vedení vládní strany jsou prý představitelé jejího liberálního křídla. Novým generálním tajemníkem strany, jejímž nejvyšším funkcionářem je předseda, se stal Husam Badráví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám