Hlavní obsah

Dzurinda proti otevírání dekretů prezidenta Beneše

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy je pro jeho zemi nepřijatelné "koketování" s otevíráním závěrů světové války včetně dekretů prezidenta Beneše. Dzurinda tak v úterý reagoval na iniciativu českého premiéra Jiřího Paroubka, který připravuje smířlivé gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům.

Článek

"Co se týče Němců, Slovenská národní rada ještě v roce 1991 takový akt učinila, takže Slovenska se aktivita českého premiéra netýká. Odsun Maďarů po druhé světové válce byl věcí dvoustranné mezistátní smlouvy mezi Československem a Maďarskem," uvedl Dzurinda. Slovenský premiér dodal, že v této souvislosti by se nikdy nemělo zapomínat na mnichovskou zradu a vídeňskou arbitráž.

"Je věcí České republiky, jak se postaví k otázce sudetských Němců, zájmem Slovenska však je, aby se dekrety prezidenta Beneše neotevíraly. Nemáme zájem, aby se hrálo nacionalistickou kartou, když to někomu vyhovuje," konstatoval Dzurinda. Podle premiéra je potřeba nahlas říct, že je to součást historie a nikdo se k tomu už vracet nebude, protože to nemá význam.

Reklama

Související články

Paroubek chce ocenit německé antifašisty

Během několika týdnů chce přijít premiér Jiří Paroubek (ČSSD) do vlády s návrhem na gesto vůči německým antifašistům. "Nenazval bych to humanitárním,...

Výběr článků

Načítám