Hlavní obsah

Dzurinda asi za Bushem pojede i se zlomeninou

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda je odhodlán navštívit koncem týdne Spojené státy navzdory těžké zlomenině pravé nohy, kterou utrpěl v sobotu při lyžování. Lékaři tvrdí, že léčení probíhá bez komplikací a premiér, který už rehabilituje, by měl být v úterý propuštěn. Podle nich nejspíš ani nebude muset zrušit setkání s Georgem W. Bushem v Bílém domě naplánované na 13. března.

Článek

Bývalý slovenský velvyslanec v USA Martin Bútora upozornil, že termíny v Bílém domě se získávají těžko. "Návštěvu prakticky není možné odložit. Politici proto přicházejí k americkému prezidentovi třeba i se sádrou. Protokol v takovém případě přihlédne ke zdravotnímu stavu politika," uvedl Bútora pro deník SME.

Podle analytika Ivo Samsona jsou víza do USA poměrně zajímavým tématem pro potenciální Dzurindovy voliče. "Pokud by se premiérovi podařilo přesvědčit veřejnost, že také díky němu se v USA rozproudila vážnější debata o zrušení víz pro Slováky, mohl by získat body především u městských a mladších voličů," míní Samson. Rovněž politolog Miroslav Kusý se domnívá, že Dzurindova návštěva v Bílém domě tři měsíce před volbami může mít na popularitu premiéra pozitivní vliv.

Sociolog Pavel Haulík je však názoru, že Dzurindovo zranění nebude mít vliv na preference jeho Slovenské demokratické a křesťanské unie. "Tzv. efekt lítosti zde nefunguje. Lidé, kteří měli k premiérovi negativní postoj před zraněním, budou vysvětlovat jeho úraz jako důsledek předvolební aktivity," říká.

Reklama

Související články

Dzurinda dostane berle a invalidní vozík

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda se po sobotní operaci zlomené nohy zotavuje ve fakultní nemocnice v Bratislavě-Ružinově. Lékaři možná ještě dnes rozhodnou...

Výběr článků

Načítám