Hlavní obsah

Dutrouxův komplic žádá osvobození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ARLON

Advokáti podnikatele Michela Nihoula, spoluobžalovaného belgického pedofila Marka Dutrouxe, ve čtvrtek žádali osvobození svého klienta. Ve své řeči připustili, že Nihoul obchodoval s drogami, netvořil však součást pedofilní sítě, ani si neobjednal únos Laetitie Delhezové.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Obžaloba tvrdí, že za únos Laetitie, která jako jedna ze dvou dívek sexuální trýznění přežila, zaplatil Nihoul narkomanovi Michelu Lelievrovi tisícovkou tablet drogy extáze. Advokáti připustili, že se obchod uskutečnil, podle nich se tak mohlo stát i s policejním vědomím, neboť Nihoul občas sloužil jako policejní informátor. Navíc podle nich neexistují věrohodné důkazy, že muž byl v srpnu 1996 na místě činu v Bertrix, kde byla dívka unesena.

Sedmačtyřicetiletý Dutroux, považovaný za nejvíce nenáviděného zločince v zemi, je obžalován, že v letech 1995 a 1996 unesl, věznil a zneužíval šest belgických dívek ve věku od osmi do 19 let, z nichž jen dvě vyvázly z pekla živé, obě před soudem svědčily. Mezitím podle obžaloby také zavraždil svého komplice Bernarda Weinsteina a omámil a znásilnil tři slovenské dívky.

Spolu s Dutrouxem na lavici obžalovaných - přesněji do boxů za neprůstřelným sklem - usedli jeho manželka Michelle Martinová a narkoman Michel Lelievre, kteří Dutrouxovi s únosy pomáhali, jakož i Michel Nihoul, který čelí obvinění ze spiknutí se zločinci.

V Arlonu, kde se proces koná, nyní skončily řeči obhájců. V pondělí a v úterý se mohou vyslovit obžalovaní. Očekává se, že Dutroux si tuto příležitost nenechá ujít a bude mít dlouhý projev. Porota se začne radit 14. června, verdikt by měl padnout do 22. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Pedofil Dutroux soudní přelíčení prospal

Únosy, věznění, znásilňování a smrti dívek v úterý znovu ožily v soudní síni belgického Arlonu. Na pořadu "procesu století" bylo čtení obžaloby proti bývalému...

Dutroux měl v cele prý klíče od pout

Mark Dutroux, obviněný v Belgii z pedofilie a vražd, měl v cele klíče od policejních pout. Uvedl to ve čtvrtek tamní tisk. Vedení věznice i Dutroux...

Výběr článků

Načítám