Hlavní obsah

Dunaj vyhnal v Rumunsku a Srbsku stovky lidí z domovů

BUKUREŠŤ/BĚLEHRAD

Stav ohrožení kvůli hrozícím záplavám vyhlásily ve čtvrtek večer rumunské úřady v deseti župách podél rumunského úseku Dunaje. Bukurešťský rozhlas v pátek uvedl, že zatím muselo být evakuováno přes tisíc lidí a velké množství hospodářských zvířat. Srbské úřady kvůli zvýšené hladině Dunaje zastavily lodní dopravu mezi Bělehradem a Bezdanem poblíž rumunských hranic.

Článek

Nejhorší je situace na dolním toku Dunaje v župě Ialomitsa, kde v okolí města Feteşti Dunaj v noci na pátek protrhl hráz. Z ohrožených obcí byla okamžitě zahájena evakuace obyvatelstva a na obnovu a upevňování hrází byli nasazeni i vojáci.

V župě Mehedinţi je ohroženo asi 20 obcí. Zničeny byly desítky domů a pět mostů. Na hrázích pomáhají dvě stovky pohraničníků. Velké problémy jsou také v župách Caraş-Severin, Teleorman a Dolj. Podél Dunaje jsou pod vodou tisíce hektarů orné půdy, stovky domů a hospodářských stavení, desítky kilometrů silnic a několik úseků železnice, na nichž musela být přerušena či omezena doprava.

Lodní doprava stojí i v Rumunsku

Podobně jako v Srbsku zastavily v pátek ráno i rumunské úřady lodní dopravu na Dunaji. Podle odborníků by vlny, které vznikají při plavbě lodí, mohly způsobit protržení promočených a oslabených hrází.

Dunaj v srbské Vojvodině již mírně klesá, v Bělehradu se nicméně podle rozhlasové stanice B92 čeká kulminace vody dnes večer. Na dolním úseku řeky na území Srbska jsou ještě velké problémy. U Smedereva pod Bělehradem byla například zastavena železniční doprava, protože trať je podmočená. Velká voda ohrožuje také vodní elektrárnu Kladovo, která je ale zatím v provozu.

Kritická je situace v povodí Tisy, kde srbské úřady ve třech okresech vyhlásily ve čtvrtek stav ohrožení a záchranné práce řídí speciální protipovodňové komise. Hráze jsou sice promočené, ale zatím drží a voda se nikde nedostala mimo záplavové oblasti řeky. Nejvíce ohrožené jsou obce Belo Blatno a Aradac.

Reklama

Související témata:

Související články

Dunaj hrozí Maďarsku a Rumunsku

Dunaj začal hrozit i v Maďarsku a Rumunsku. Na Slovensku zůstává vážná situace na dolním toku řeky Váh, nejvyšší stupeň povodňové aktivity trvá i na celém...

Výběr článků

Načítám