Hlavní obsah

Důkazy usvědčují americké vojáky z vražd iráckých civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vyšetřování listopadového masakru v irácké Hadítě se blíží ke konci. Zdroje z Pentagonu uvedly, že důkazy usvědčují příslušníky jednotky americké námořní pěchoty z vražd nevinných civilistů. Hlavními důkazy jsou fotografie, které pořídili příslušníci jiné jednotky kožených krků, jak se přezdívá členům námořní pěchoty.

Článek

Z třiceti fotografií obětí je patrné, že oběti zemřely ve svých domech ranou z blízka. Jednotka původně uváděla ve zprávě o incidentu, že při explozi bomby na silnici zemřel jeden její příslušník a 15 Iráčanů. Dalších osm Iráčanů mělo zahynout v následné přestřelce - mělo jít o vzbouřence, kteří na příslušníky námořní pěchoty pálili.

Na fotografiích je zachyceno 24 těl iráckých obětí. Každé na sobě má červené číslo, některé na čele, další na zádech. Čísla podle vyšetřovatelů označují rány střelnou zbraní. Na snímcích je také dítě zastřelené v posteli. Některé další oběti mají zranění na hlavě, část z nich také leží obličejem k zemi. Oběti jsou oblečené v běžných civilních šatech.

Představitelé Pentagonu nemíní snímky zveřejnit ani poté, co bude vyšetřování ukončeno. Vyšetřování začalo v únoru poté, co reportéři amerického časopisu Time zveřejnili video zachycující oběti masakru. [celá zpráva]

Další případy masakrů Iráčanů

Masakr v Hadítě není jediným případem, kdy američtí vojáci čelí obvinění z bezdůvodného zabíjení civilistů. Ve vězení v kalifornském vojenském táboře Camp Pendleton je drženo sedm příslušníků námořní pěchoty a jeden námořník, kteří jsou obviněni z dubnové vraždy Iráčana v Hamandíji.

Američtí vojáci jsou také vyšetřování kvůli masakru ve městě Išakí vzdáleném asi 100 kilometrů severně od Bagdádu, kde se v březnu střetli se vzbouřenci. Američané podle irácké policie vtrhli do domu a zabili tam 11 lidí včetně pěti dětí a čtyř žen. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám