Hlavní obsah

Drony v Náhorním Karabachu vpadávají obráncům do zad

Právo, Alexandra Malachovská

Hornatý terén, důmyslná síť zákopů a opevnění po celé 176kilometrové frontě změnily dříve Náhorní Karabach pro ázerbajdžánské ozbrojené síly v takřka nedobytnou pevnost. To už však neplatí. Nejvyspělejší technologie, konkrétně drony, učinily ze sporného území, o které již od minulého století válčí Ázerbájdžán s Arménií, hotové řešeto.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Záchranáři odnášejí z trosek zřízeného domu jednu z obětí ostřelování ázerbájdžánského města Gjandža.

Článek

Sociální sítě zaplavily desítky záběrů z ázerbájdžánských zdrojů, na nichž drony útočí proti arménským pozicím. Míří na sklady, systémy protiletecké obrany i přímo na vojáky v úkrytu. V novém konfliktu se tak staly jednou z hlavních hrozeb pro neuznávanou republiku.

Baku využívá především výzbroj z Turecka
Ja'akov Kedmi, izraelský expert

Ázerbájdžánské ozbrojené síly se přitom právě prostřednictvím dronů dostávají do dříve nedobytných hor v regionu. Záběry se pak chlubí na internetu i na velkoplošných obrazovkách v centru Baku.

V médiích se přitom objevily informace, podle nichž přinejmenším šest systémů protivzdušné obrany sovětské výroby Osa a Strela-10, kterými disponovala arménská armáda, zničily turecké drony Bayraktar TB2.

Turecká pomoc převáží izraelskou

Ruský portál gazeta.ru citoval nejmenovaného vojenského experta pro časopis Forbes, podle něhož drony mohli řídit turečtí vojáci. „Možná Turecko předalo Bayraktar TB2 ázer­báj­džánským ozbrojeným silám v rámci pomoci při zářijovém útoku,“ řekl.

Baku podle expertů využívá také drony vyrobené v Izraeli, nasazené už při čtyřdenním střetu o Náhorní Karabach před čtyřmi léty.

Baku hlásí mrtvé při ostřelování, Jerevan porušení příměří popírá

Svět

„Izrael dlouhodobě dodává Ázerbájdžánu zbraně i drony. V současném konfliktu to však není rozhodující. Využívá se totiž především výzbroj z Turecka včetně tureckých bezpilotníků,“ tvrdí izraelský expert Ja’akov Kedmi.

Internet klame?

Arménie podle analytiků disponuje určitým množstvím vlastních dronů pod názvem Krunk (jeřáb), avšak zatím není jasné, zda je v Náhorním Karabachu nasadila.

Několik ázerbájdžánských bezpilotníků se přitom podařilo sestřelit protiletadlovými komplexy Osa a Strela. Ty však v boji s drony nehrají velkou roli, neboť jsou určeny pro útok proti letadlům či vrtulníkům, zdůrazňují experti.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

„Záznamy úderů dronů proti karabašským pozicím dělají dojem na uživatele internetu, sdílejí je na sociálních sítích a diskutují o nich mnohdy velmi emocionálně,“ řekl BBC Viktor Murachovskij, ruský vojenský expert. Podle něj by však nebylo správné soudit účinnost dronů podle těchto záběrů. „Záznamy neúspěchů a porážek se na sítích nevystavují,“ řekl.

Kamikadze už v roce 2016
Ázerbájdžán už v dubnu 2016 sáhl po modelu Harop.
Tento kamikadze krouží nad krajinou a pak se vrhá střemhlav na cíl.
Je schopný letět až rychlostí 185 km/hod a má maximální dosah 500 kilometrů.
Vyrábí ho firma Israel Aerospace Industries.
4. dubna 2016 zasáhl autobus s arménskými vojáky a nejméně sedm jich zabil.
Karabach sdělil, že sestřelil průzkumný dron typu ThunderB izraelské výroby.
Zdroj: ARD, vpl

Reklama

Výběr článků

Načítám