Hlavní obsah

Do Německa za rok 2021 prišlo z Běloruska 11 tisíc migrantů

Berlín, Německo

Více než 11 tisíc migrantů za uplynulý rok vstoupilo do Německa přes polskou hranici, kam přišlo z Běloruska. V prosinci ale nápor na hranicích poklesl.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kotouče žiletkového drátu na polsko-běloruské hranici

Článek

Německá federální policie uvedla, že zaznamenala v uplynulém roce 11 162 vstupů na území Německa ve spojitosti s Běloruskem. Více než 95 procent vstupů proběhlo od srpna do listopadu roku 2021.

Policie také upozornila, že v prosinci zaznamenala pokles přílivu migrantů, hranici překročilo 470 lidí oproti 8 tisícům dohromady za říjen a listopad.

Pokles může být způsoben sankcemi vůči běloruskému režimu, které přijala Evropská unie a další západní mocnosti začátkem prosince. Běloruské úřady vyklidily utečenecké tábory na hranicích s Polskem a přesunuly asi dva tisíce migrantů do bývalého skladiště, který byl přestavěn na úkryt.

Několik tisíc Iráčanů se také vrátilo domů v rámci repatriačních letů kvůli tomu, že byli v pohraničních táborech vystaveni násilí nebo výhrůžkám násilí.

Lukašenko zavedl trestní odpovědnost za výzvy k uvalení sankcí

Zahraniční

Bělorusko zakáže dovoz potravin ze zemí, které uvalily na zemi sankce

Evropa

Polsko a pobaltské státy se po většinu roku potýkaly s řízenou migrací občanů třetích zemí, za níž stojí režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka. Podle EU se mstí za to, že na něj sedmadvacítka uvalila sankce v souvislosti s porušováním lidských práv v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám