Hlavní obsah

Do neklidného Kyjeva se sjíždějí politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Tři významní evropští politici se v pátek vypravili na Ukrajinu, aby pomohli vyřešit politickou krizi po prezidentských volbách. Kromě představitele Evropské unie pro zahraniční politiku Javiera Solany do Kyjeva přijede polský prezident Aleksander Kwašniewski a také generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Ján Kubiš.

Foto: Petr Mráček

Prague Food Festival 2017 na Vyšehradě

Článek

V centru Kyjeva demonstrovali už pátou noc příznivci opozičního kandidáta Viktora Juščenka. Podle agentury Reuters mezi nimi panovala dobrá nálada, protože je povzbudilo čtvrteční rozhodnutí nejvyššího soudu, který zakázal zveřejnění oficiálních výsledků voleb.

Obyvatelé ukrajinské metropole nosili do stanů Juščenkova tábora přikrývky, čepice a rukavice, protože v Kyjevě panuje mrazivé a větrné počasí.

Solana se chce sejít s odstupujícím prezidentem Leonidem Kučmou, Juščenkem i premiérem Viktorem Janukovyčem, jehož uznalo jako vítěze voleb jen Rusko.

S Kučmou má jednat i Kwašniewski, který údajně přiváží tříbodový plán. Podle něj je třeba ověřit volební výsledky, anulovat neplatné hlasy a trvat na tom, aby se obě strany zřekly násilí. Kubišův program znám není. OBSE vyslala do obou kol ukrajinských voleb přes 600 pozorovatelů. Shodli se, že ani jedno kolo se neobešlo bez závažných pochybení.

Další možný prostředník ukrajinské krize by mohl být podle litevský prezident Valdas Adamkus, jehož o pomoc požádal Kučma.

Reklama

Výběr článků

Načítám