Hlavní obsah

Devět mrtvých po palestinském útoku na přechod v Gaze

Novinky, ČTK, BBC, Haarec
JERUZALÉM

Při sebevražedném útoku militantních Palestinců na izraelské stanoviště na přechodu Karni v pásmu Gazy bylo ve čtvrtek v noci zabito šest Izraelců a několik dalších zraněno, z toho tři vážně. Zahynuli též tři atentátníci. K útoku se přihlásily tři palestinské skupiny včetně Brigád mučedníků od al-Aksá - ozbrojené složky Abbásova Fatahu.

Foto: Jan Pařík

Brno (v bílém) porazilo dvakrát České Budějovice

Článek

Izraelci v pátek zavřeli v pásmu Gazy všechny tři hlavní přechody včetně jednoho do Egypta. Jejich uzavření pásmo Gazy zcela izoluje.

Atentát oslabil pozice nového palestinského předáka Mahmúda Abbáse, který chtěl rozvíjet mírový dialog s Izraelem. Je to první útok po jeho zvolení. Jasně ukázal, že ani jeho hnutí Fatah nemíní ukončit násilí. Útok se odehrál nedlouho poté, co jeden z předáků radikálního hnutí Hamás vyjádřil ochotu zastavit akce proti Izraeli.

Palestinský bezpečnostní představitel Sálim abú Safíja proto odsoudil operaci, která poškodila významný hraniční přechod: "Takovými akcemi "trpí desetitisíce pracujících a obchodníků a způsobují újmu volnému pohybu zboží a zejména léků."

"Jediný způsob, jak zastavit násilí a pokročit k mírovému uspořádání, je oboustranné příměří," prohlásil mluvčí samosprávy Nabíl abú Rudajná. Útok však výslovně neodsoudil. "Eskalace izraelského násilí se musí zastavit a Izrael by se měl stáhnout z palestinských území, aby (palestinská) samospráva mohla jednat," dodal mluvčí s poukazem na nedávné operace izraelských sil v pásmu Gazy.

Noční atentát

K útoku došlo ve  22:45 místního času. Palestinští bojovníci odpálili nejméně 120 kilogramů těžkou nálož u zdi, která na přechodu odděluje část určenou pro Palestince od té pro Izraelce. Vzniklým otvorem zahájili palbu. Zabili šest Izraelců, většinou obyvatel města Sderot.

Izraelská odveta

Záhy po incidentu izraelský vojenský vrtulník vystřelil dvě rakety na budovu Islámského džihádu v palestinském uprchlickém táboru Dajr Baláh v centrální oblasti Gazy. Výbuch raket budovu, která oficiálně byla využívána na charitativní účely, značné poškodil a zranil jednoho muže. Oběti na životech nebyly hlášeny. Izraelský rozhlas uvedl, že rakety byly vystřeleny na dům, v němž se konaly schůzky islámských radikálů a mělo jít o odvetu za útok na přechodu Karni.

K spoluzodpovědnosti za atentát v Karni se kromě Brigád mučedníků od al-Aksá přihlásil též Hamás a Výbor lidového odporu. Útok následoval po čtvrtečních izraelských výpadech do pásma Gazy, při nichž zemřeli dva Palestinci, jeden, když vezl do nemocnice těhotnou sousedku. 

Karni je hlavní přechod mezi Izraelem a Gazou. Právě přes něj prochází většina obchodovaného zboží, včetně léků a potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám