Hlavní obsah

Děti ze školy v Beslanu zřejmě zemřely zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Loňská operace na osvobození rukojmích ze školy v Beslanu byla plná pochybení a nedostatků. Informovala o tom vyšetřovací krizová komise, která se více než rok případem zabývala. Díky špatné organizaci a mnoha chybným instrukcím nesmyslně zahynulo při akci 331 nevinných lidí.

Článek

Šéf vyšetřovací komise Alexandr Toršin předal výsledky vyšetřování parlamentu ve středu. Pouhé dva dny předtím vydali ruští zákonodárci oznámení, že odmítají jakoukoliv zodpovědnost a sdělují, že pochybení úřadů je vyloučené.

Již dřívější vyšetřování místní parlamentní komise zjistilo, že ochranka  neměla kvalifikaci na takový zásah.

Ozbrojení muži zaútočili na školu 1. září roku 2004. Žádali o stažení ruských vojsk z Čečenska a jako rukojmí, s jejichž pomocí chtěli vyjednávat, si vybrali více než tisíc lidí ze školy v severoosetském Beslanu. Většina z obětí byly děti a všechny zemřely při neorganizovaném zásahu ruských speciálních jednotek.

Zatím nebyl nikdo obviněn

Za nesmyslný masakr, který by se vůbec nemusel stát, nebyl zatím nikdo odsouzen. Celé vyšetřování je zahaleno tajemstvím a jsou důkazy, že vysoce postavení politici, kteří celou akci zavinili se snaží všemožnými způsoby očistit a maří tak vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám