Hlavní obsah

Desítky vězňů na Guantánamu drží hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dvaapadesát vězňů na americké základně Guantánamo na Kubě zahájilo hladovku. Protestují tak proti podmínkám, jimž jsou v zařízení vystaveni. Muži podle armády Spojených států nejedí tři dny. Jiné zprávy uvádějí, že protest trvá už dva týdny a zapojilo se do něj 180 vězňů.

Článek

Pentagon uvedl, že na zdraví hladovkářů dohlížejí lékaři. Někteří z protestujících už museli údajně dostat výživu do žil.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Bryan Whitman ale údajně neví, co vězně k akci vedlo. Počet hladovkářů odhadl na 52. To ale neodpovídá verzi dvou Afghánců, kteří byli z Guantánama propuštěni začátkem týdne. Ve středu prohlásili, že do protestu se zapojilo na 180 mužů kvůli tomu, jak je s nimi na základně zacházeno. Protest podle dvojice trvá už dva týdny.

Situaci na základně prověří v neděli komise Červeného kříže.

Poslanci Guantánamo podpořili

Existenci zadržovacího vězeňského tábora ve středu podpořila dolní komora amerického Kongresu. "Zadržování a zákonné a lidské výslechy osob zadržovaných na Guantánamu ... jsou podstatné pro obranu Spojených států a jejich spojenců ... ve válce proti terorismu," uvedli poslanci.

"Vždy je prospěšné, když odstraníme kriminálníky z ulic," uvedl republikánský člen Sněmovny reprezentantů Dan Rohrabacher. Podle něho základna na Guantánamu "odvádí dobrou práci". Zachování základny bylo přijato poměrem hlasů 304 ku 124.

Vězni jsou na základně i tři roky

USA v táboře, který byl na Guantánamu otevřen v lednu 2002 po teroristických útocích z 11. září 2001, zadržují 510 osob z více než 40 států. Mnozí zde jsou už více než tři roky, avšak zatím bylo obviněno jen několik z nich.

Washington vězně označuje za nepřátelské bojovníky. Nepřiznal jim ani práva vyplývající z mezinárodních dohod. Podle svědků vyšetřovatelé zadržované často i týrají. [celá zpráva] Americká strana některé prohřešky připustila, označila je ale za ojedinělé výstřelky vyšetřovatelů.

Existenci zařízení opakovaně napadají organizace dohlížející na dodržování lidských práv ve světě. Odmítá jej také například bývalý americký prezident Bill Clinton. [celá zpráva]

Základna Guantánamo získala přezdívku gulag moderní doby.

Anketa

Považujete existenci Guantánama za přínosnou pro bezpečnost USA?
Ano
34,4 %
Ne
59,5 %
Je mi to jedno
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám