Hlavní obsah

Desítky obyvatel texaského městečka prý viděly UFO

STEPHENVILLE, USA

V texaské farmářské komunitě, nad níž se v noci obvykle klene jasná, hvězdnatá obloha, jsou obyvatelé na nejvyšší míru rozrušeni. Někteří z nich totiž viděli cosi, o čem jsou pevně přesvědčeni, že bylo UFO.

Článek

Několik desítek lidí - včetně pilota, konstábla a podnikatelů - tvrdí, že zahlédli velký, nehlučně se pohybující objekt s jasně zářícími světly, letící nízko a rychle. Někteří z nich prý zpozorovali stíhačky, které ho pronásledovaly.

"Lidé si lámou hlavu, co to může být, protože tohle je (takzvaný) biblický pás amerických států, a všichni mají strach, že to je konec světa," řekl majitel přepravní společnosti a pilot Steve Allen, podle kterého objekt, který minulý týden viděl, byl asi 1,5 kilometru dlouhý a asi 750 metrů široký. "Rozhodně to nebylo nic z těchhle končin."

"Aspoň mi nestraší v hlavě"

Zatímco federální činitelé tvrdí, že se nabízí logické vysvětlení, místní obyvatelé se dušují, že to bylo větší, tišší, rychlejší a letělo to níž než letadlo. Světla objektu prý měnila konfiguraci na rozdíl od světel letounu. Lidé v několika městech, kteří prý zahlédli objekt během několika týdnů víckrát, jej popisovali obdobně.

Mechanik Ricky Sorrells si podle agentury AP postěžoval, že když kamarádům řekl, že zahlédl plochý, kovový objekt, vznášející se asi 90 metrů nad pastvinou za jeho domem, dělali si z něj legraci. Když si ale v listě Stephenville Empire-Tribune přečetl o obdobných zkušenostech, rozhodl se přihlásit se jako svědek.

"Je prima slyšet, že i jiní lidé viděli něco takového, protože to znamená, že mi nestraší v hlavě," libuje si Sorrells. On sám prý létající objekt viděl několikrát. Sledoval ho teleskopickým hledím na pušce a popsal ho jako obrovský objekt bez svarů, šroubů a matek.

Ufologové vyšlou do oblasti svůj tým

Mluvčí 301. stíhací letky ve Fort Worth Karl Lewis popřel, že by v noci 8. ledna, kdy většina lidí hlásila tajuplný objekt na obloze, z jeho základny vzlétly stíhačky F-16 nebo jiné stroje.

Podle Lewise mohl být záhadný úkaz iluzí vytvořenou dvěma dopravními letadly. Světla letounu mohou při západu slunce vypadat nezvykle jasná a oranžová. "Jsem si na 90 procent jist, že to byl dopravní letoun," prohlásil Lewis. "Při určitém úhlu slunečních paprsků to může člověka ošálit."

Jistý muž nabídl odměnu za fotografii nebo videonahrávku tajemného objektu.

Podle "ufonistů" či ještě lépe "mufonistů" (podle zkratkového slova svého sdružení - Mutual UFO Network) hlásí očití svědci každý měsíc asi 200 "létajících talířů", většinou v Kalifornii, Coloradu a Texasu. MUFON má prý v úmyslu vyslat do Stephenvilleu tým vyšetřovatelů.

Podle průzkumu veřejného mínění, který loni provedly agentura AP a institut Ipsos, 14 procent Američanů tvrdí, že viděli UFO.

Reklama

Výběr článků

Načítám