Hlavní obsah

Demonstranti v Pobřeží slonoviny zapálili francouzskou ambasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABIDŽAN

Konzulární část francouzského velvyslanectví v Abidžanu v Pobřeží slonoviny se ocitla v plamenech. Podle agentury AFP ji podpálili demonstranti protestující proti mírové dohodě, uzavřené tento víkend v Paříži mezi zástupci vlády a povstaleckých sil této západoafrické země.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Francouzští vojáci do zuřivého davu vystřelili několik ohlušujících dělobuchů. Za skandování protifrancouzských a proamerických hesel stoupenci prezidenta Laurenta Gbagba házeli do areálu kameny, části zátarasů, kusy dřev a všechno, co jim přišlo pod ruku. Někteří byli ozbrojeni i mačetami a obušky.

Demonstrace vypukly v mnoha čtvrtích Abidžanu již v sobotu a pokračovaly dnes ráno. Terčem útoků násilníků se stalo také francouzské kulturní středisko a konzulát Burkina Fasa. Tato africká země podle násilníků k uzavření dohody velkou měrou napomohla. V Pobřeží slonoviny žije velké množství občanů této země - tvoří hlavní pracovní sílu v zemědělství.

Demonstranti ničili také obchody francouzských majitelů nebo imigrantů z jiných afrických zemí. Obvinili je z napomáhání povstalcům, kteří ovládají de facto polovinu území Pobřeží slonoviny.

"Obnovte klid"

Na žádost svého francouzského kolegy Jacquesa Chiraka dnes prezident Gbagbo vyzval obyvatele své země, aby ukončili všechny násilnosti, obnovili klid, vrátili se do svých domovů a vyčkali jeho návratu. Gbagbovi stoupenci si "musejí uvědomit, že usmíření je tím nejvyšším požadavkem", upozornila mluvčí Elysejského paláce Catherine Colonnová.

Ve francouzské metropoli byla dnes obnovena jednání summitu, který má za úkol vyřešit krizi v Pobřeží slonoviny. Gbagbo se vrátí domů po jeho skončení, které je plánováno na dnešní večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám