Hlavní obsah

Demonstranti v Kongu si přinesli lidskou hlavu

Konžská policie v pátek vyhlásila pátrání po demonstrantech, kteří na středeční protest proti pokračujícím násilnostem vůči civilistům v regionu Ituri na severovýchodě země přinesli lidskou hlavu jedné z nedávných obětí. Informaci přinesla agentura AFP.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Ituri se v posledních měsících stupňují násilnosti mezi etniky Hema a Lendu, jež spolu bojovala při občanské válce mezi lety 1999 a 2003, kdy zemřelo několik desítek tisíc lidí.

Policie ve svém vyjádření odsoudila „ituriskou mládež, jež si dovolí promenovat se s lidskými ostatky” a také uživatele internetu, kteří zveřejnili a šířili fotografie lidské hlavy na sociálních sítích, především na Twitteru.

Mladí lidé protestovali ve středu poté, co objevili těla pěti civilistů u města Bunia, hlavního města provincie. Další tři těla se objevila ve čtvrtek. Policie demonstranty rozehnala a pět lidí vyslýchala.

Zvěsti o pojídání obětí

Podle týdeníku The Economist zemřelo v posledních týdnech v oblasti asi 280 lidí, kolem 300 tisíc jich však již kvůli bojům opustilo svoje domovy. Jen v jediném masovém hrobě nalezeném ve vesnici Tche policie našla 161 těl, mezi nimi i kojence a malé děti. Podle některých obyvatel ozbrojenci své oběti pojídají, aby zaseli mezi nepřáteli strach.

Konžský prezident Felix Tshisekedi na začátku července oznámil, že rozsáhlé vojenské operace v regionu oslabily ozbrojence, kteří za násilnostmi stojí. Armáda rovněž uvedla, že jich od středy do pátku při zásahu v lesích Wago 19 zabila.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci v Kongu (ilustrační foto)

Hlavními oběťmi násilností jsou především příslušníci etnika Hema, ačkoliv mrtví jsou i mezi Lendui.

Zástupci Hemů se domnívají, že současná vlna násilností je plánovaná. „Není to přece tak, že se jednoho dne probudíte a začnete sekat lidi jako stromy,” řekl The Economist Victor Ngona, vůdce Hemů v Bunie.

Nepřátelství mezi oběma etniky podle týdeníku v minulosti vždy posilovaly a využívaly okolní státy a koloniální mocnosti k dosažení svých cílů. Region je totiž bohatý na ropu a zlato. Za stupňováním násilností při občanské válce z let 1999 až 2003 do značné míry stála sousední Rwanda a Uganda, které vyzbrojovaly místní milice a využívali je k plundrování přírodních zdrojů v zemi.

Obavy z násilí i eboly

Po skončení války vláda věnovala málo pozornosti poválečné rekonstrukci. Bývalí členové milicí často uměli pouze drancovat, ale nebyli schopni si najít normální zaměstnání, kterého v zemi bylo i tak málo. Z okruhu těchto bývalých bojovníků může rekrutovat své členy lenduská milice CODECO, která se zdá být vybavena velkým množství zbraní, munice a benzínu, píše The Economist.

Každý další masakr přitom podle zvyšuje mezi místními chuť po odvetných opatřeních. Řada obyvatel se tak obává, že by se mohl krvavý konflikt vrátit, ačkoliv místní úřady ani zástupci obou komunit o této možnosti raději ani nehovoří a svádějí násilnosti na řádění „černé ruky”, píše agentura AFP.

Provincie Ituri se také dotýká epidemie eboly, která byla vyhlášena loni v srpnu v sousední provincii Severní Kivu. Viru v Kongu podlehlo již téměř 1700 lidí, Světová zdravotnická organizace označila ve středu výskyt nemoci za mimořádnou událost světového dosahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám