Hlavní obsah

Další oběti SARS v Hongkongu, místní zdravotnictví v krizi

HONGKONG

Akutní syndrom dýchacích cest (SARS) si vyžádal na celém světě již 85 obětí a dalších asi 2400 osob je infikováno. Kritická situace je zejména ve zdravotnickém systému v Hongkongu, odkud byla v sobotu hlášena další tři úmrtí.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Počet obětí v Hongkongu tak dosáhl 20 a dalších 39 nakažených zvýšilo celkový počet onemocněných na 800. Nemocnice stále obtížněji zvládají příliv pacientů a některé byly nuceny dočasně zastavit operace srdce.

První případ úmrtí byl dnes ohlášen z Malajsie. Obětí je 64letý muž, který se minulý měsíc vrátil z cesty do Číny a Singapuru.

Čína začala spolupracovat, ale pozdě

Čínský ministr zdravotnictví Čang Wen-kchang se omluvil za to, že Čína neinformovala lépe světovou veřejnost o SARS, šířícím se z jejího území. Peking se vzápětí po této omluvě rozhodl posílat denně Světové zdravotnické organizaci (WHO) zprávy o nových nákazách a úmrtích.

Stalo se tak bohužel téměř pět měsíců poté, co v jihočínské provincii Kuang-tung zemřel na tuto nemoc první známý pacient.

Ředitelka WHO Gro Harlemová Brundtlandová kritizovala Čínu za to, že neposkytla včas informace, jež mohly zpomalit šíření smrtelného SARS. V rozhovoru s novináři v indickém Dillí uvedla, že Čína měla být otevřenější hned v prvním období, kdy se nemoc začala projevovat, tedy již od listopadu loňského roku. Dodala, že to není v historii poprvé, kdy postižená země váhala se zveřejněním informací, protože se obávala nepříznivého dopadu na turistiku a cestování.

Plánovanou cestu do Číny v uplynulých týdnech z obavy před SARS zrušilo již 136 000 zahraničních turistů a Peking se obává dalších negativních dopadů na čínskou ekonomiku.

Singapur dnes oznámil, že veřejné školy ve státě zůstanou uzavřeny ještě několik dalších dnů.

Aerolinky shánějí pasažéry

V Mexiku byla pro podezření na SARS hospitalizována čtyřčlenná rodina. Otec a matka se před několika dny vrátili se dvěma malými dětmi z Itálie, kde se zúčastnili mezinárodní konference, mezi jejímiž delegáty bylo mnoho lidí z Asie.

Australské aerolinie Qantas kontaktují všech 310 pasažérů letadla, které 30. března dorazilo z Los Angeles do Melbourne. Na jeho palubě totiž byly tři malé děti, u nichž je podezření na nákazu SARS.

Velitelství 7. americké flotily rozmístěné v Japonsku oznámilo, že pozastavilo veškeré cesty svého personálu do Číny a Hongkongu.

Lék zatím neobjeven

Účinná látka proti záhadné nemoci zatím nebyla objevena, ale lékaři uvádějí, že při včasném převozu do nemocnice může být většina nakažených vyléčena. Mezi příznaky nemoci jsou vysoké horečky, bolesti, suchý kašel a dýchavičnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Vir SARS poprvé propukl v Německu

V Německu byl potvrzen první případ koronárního viru způsobujícího nebezpečný zápal plic. Lékaři objevili u německého pacienta koronární viry, jež působí jako...

Smrtelný virus SARS znovu zaútočil v Kanadě

Další dva lidské životy si vyžádalo v Kanadě zatím neléčitelné nové plicní onemocnění, kterému podlehlo na celém světě již více než 70 lidí. Smrtelným virem...

Výběr článků

Načítám