Hlavní obsah

Další oběti ptačí chřipky v Indonésii a Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/PEKING/ANKARA

Nové oběti ptačí chřipky potvrdily ve čtvrtek Indonésie a Čína. V Turecku panuje podezření, že viru podlehlo jedenáctileté dítě. V zemi je již 21 nakažený. Účastníci dárcovské konference v Pekingu přislíbili na boj s nemocí dát 1,9 miliardy dolarů.

Článek

Obětí ptačí chřipky se v Indonésii stal v úterý tříletý chlapec. Ve čtvrtek zveřejněné testy potvrdily, že se nakazil virem H5N1. Jeho sestra podlehla nemoci už minulý týden. [celá zpráva]

Krev a sliny obou sourozenců z jávského Bandungu bude ještě testovat mezinárodní laboratoř v Hongkongu. Pokud potvrdí nákazu, půjde o 13. a 14. oběť viru v zemi.

Šestá oběť viru v Číně

Čínské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že v zemi podlehl viru H5N1 už šestý člověk. Poslední obětí je pětatřicetiletá žena, které zemřela 11. ledna. Zpracovávala drůbež na venkově v provincii S'-čchuan na jihozápadě země, v oblasti, kde v minulých týdnech uhynulo velké množství domácího ptactva.

V Turecku je nakaženo už 21 lidí

V Erzurumu na východě Turecka ve středu zemřelo při převozu mezi nemocnicemi jedenáctileté dítě z města Mus. Lékaři prověřují podezření, že se nakazilo virem H5N1. Hospitalizováno bylo se zápalem plic. Pokud testy potvrdí nákazu, půjde o pátou oběť v zemi. Turecké úřady zatím evidují 21 případ nákazy člověka virem H5N1.

Dvě miliardy dolarů na boj s virem

Účastníci dvoudenní dárcovské konference, která skončila v Pekingu ve středu, přislíbili vynaložit na boj s ptačí chřipkou 1,9 miliardy dolarů (téměř 43 miliard korun), 330 miliónů dají Spojené státy a 250 milióny přispěje Evropská unie. Světová banka požadovala dát na boj s virem 1,5 miliardy dolarů.

Většina peněz bude použita na zdravotní a veterinární opatření, aby se zabránilo možné mutaci, kdy by se začal virus přenášet z člověka na člověka.

Anketa

Bojíte se ptačí chřipky?
Velmi
61,4 %
Trochu
23,6 %
Vůbec ne
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám