Hlavní obsah

Čtyři milióny obyvatel čínského Charbinu jsou bez vody

CHARBIN

Bez vody zůstává už druhý den skoro polovina obyvatel devítilimiliónového čínské aglomerace Charbin, neboť nedaleká řeka, z níž se voda čerpá, je kontaminovaná benzenem po výbuchu v místní chemičce. V Charbinu byly uzavřeny školy a úřady dovážejí pitnou vodu pro obyvatele v cisternách.

Článek

K explozi v chemické továrně ve městě Ťi-lin poblíž metropole provincie Chej-lung-ťiang Charbinu, při níž zahynulo pět lidí a deset tisíc jich muselo být evakuováno, došlo už 13. listopadu. Při tragédii unikl benzen, který se spolu s dalšími látkami dostal do částečně zamrzlé řeky Sung- chua, která je hlavním zdrojem vody pro Charbin.

"Hladina benzenu v řece je 108krát vyšší, než je povolená národní úroveň," uvedl čínský úřad ochrany životního prostředí. Zatím nejsou žádné náznaky, že by se jedovatý a hořlavý benzen dostal do vodovodního systému města, sdělil zaměstnanec charbinského úřadu životního prostředí Wang.

Oznámení o chystaném přerušení dodávek vody vyvolalo již počátkem tohoto týdne paniku mezi obyvateli města, kteří začali skupovat vodu v láhvích, ale také limonády či mléko ze supermarketů. Voda byla odstavena v úterý v poledne místního času, podle prvních zpráv na čtyři dny. Zprávy o čtyřdenní lhůtě nicméně úřady prý později odvolaly, což podle mluvčího místní vlády znamená, že odstávka potrvá déle.

Školy budou zavřené do konce měsíce, lidé prchají

Vyučování ve školách bylo přerušeno do 30. listopadu "kvůli obavám, že nemohou být zajištěny potřebné hygienické podmínky a stravování", napsala agentura Nová Čína. Pro nemocnice a některé obytné čtvrti je voda čerpána ze studní.

Mnoho obyvatel se kvůli nastalé situaci snaží Charbin opustit a letiště a železniční nádraží jsou podle svědků přeplněná. "Každý chce z Charbinu odjet, takže je velmi těžké sehnat lístky," řekl agentuře Reuters manažer místní továrny.

Problémem ale je i nedostatek vody pro kotle vytápějící toto chladné město, kde v noci klesají teploty pod mínus 10 stupňů.

Ve strachu z možného zemětřesení přitom mnozí obyvatelé raději nocovali venku.

Podle agentury AP odstávka vody postihuje jen samotné město, kde žije 3,8 miliónu lidí, nikoli celou devítimiliónovou charbinskou aglomeraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám