Hlavní obsah

Čtyřdenní pracovní týden už je realitou, zatím ale jen v Gambii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banjul

O zkrácení pracovního týdne na méně než pět dnů hovořili různí myslitelé od přelomu 20. století. I britský premiér Winston Churchill v roce 1953 prohlásil, že v budoucnu pracující čeká čtyřdenní týden a pak tři dny na jejich zájmy a zábavu. Ani přes nástup počítačů a dalších technologií, které lidem usnadňují práci, se ale zavedená praxe v posledních desetiletích většinou nemění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedna výjimka ovšem v pátek přibyla - v Gambii zavedli státním zaměstnancům čtyřdenní pracovní týden, aby jim zbylo víc času na modlitby, společenské styky a domácí práce.

„Toto nové opatření umožní Gambijcům věnovat víc času modlitbám, společenským aktivitám a zemědělství, můžou se vrátit na svoji půdu, aby byl národ zdravý a bohatý,“ prohlásil prezident Yahya Jammeh.

Volno si napracují

Podle kritiků ale hlava země s 1,8 miliónu převážně muslimských obyvatel svým rozhodnutím povzbudí v lidech spíš letargii a ochromí ekonomiku.

Státní zaměstnanci však nebudou mít k sobotě a neděli volný pátek zadarmo. Od pondělí do čtvrtka budou od nynějška pracovat 10 hodin, tedy o dvě hodiny déle, aby si tak páteční volno napracovali.

Uzavřené mají během pátků rovněž státní školy. Jejich vedení ale může rozhodnout o sobotním vyučování, aby se volno v den modliteb vynahradilo.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Gambie

Jádro ekonomiky Gambie tvoří zemědělství, zvlášť vývoz ořechů. Rozvíjí se také turismus, gambijské pláže jsou stále oblíbenější.

Prezident Jammeh vládne od nekrvavého převratu v roce 1994. Je to excentrik, který v minulosti například prohlásil, že by bylinkami za tři dny vyléčil všechny lidi nakažené AIDS.

Papuánci by dva dny po sobě nepracovali

Gambijci ovšem nejsou jediní, kdo mají pracovní týden kratší než pět dnů. Stejné opatření zavedli letos na anglickém ostrově Isle of Wight.

To křováci Kung z pouště Kalahari podle internetové encyklopedie Wikipedia pracují jen dva a půl dne týdně. Papuánci z kmene Kapauku zase mají za to, že když se pracuje dva dny po sobě, přináší to smůlu. Na Samoe platí 30hodinový pracovní týden, v Nigérii pracují týdně jen o pět hodin déle.

Základní pracovní týden o 35 hodinách zavedli v roce 2000 i ve Francii, do té doby se přesčas počítal až po odpracování 39 hodin.

Někteří ekonomové na Západě hlavně kvůli krizi navrhují zkrácení základního pracovního týdne na 21 hodin, evropské vlády se ale k takovému plošnému opatření staví zdráhavě.

Anketa

Jste pro čtyřdenní pracovní týden i za cenu toho, že si volný pátek předem napracujete?
Ano
77 %
Ne
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19094 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám