Hlavní obsah

ČSSD a Smer si budou před volbami pomáhat

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Poprvé od rozdělení Československa budou parlamentní volby v obou zemích téměř současně. Výsledek českých voleb může podle slovenského deníku SME ovlivnit slovenské volby, které budou o dva týdny později.

Článek

Politické strany obou zemí si budou pravděpodobně v kampani pomáhat podle příslušnosti k pravici nebo k levici. Jak Právu potvrdila mluvčí strany Smer - sociální demokracie Silvie Glendová, mezi ČSSD a jejich stranou existuje vzájemná dohoda o spolupráci, kterou před volbami určitě uplatní.

"Budeme si vzájemně pomáhat. Pan premiér Paroubek přicestuje několikrát na Slovensko a náš předseda Robert Fico pojede do Česka," uvedla. Paroubek může slovenské voliče přesvědčovat tím, že sociální demokraté vládnou v Česku už dvě volební období a životní úroveň je v Česku vyšší než na Slovensku. Fico může české voliče varovat před pravicovými reformami.

 Deník SME upozorňuje, že vztahy pravicových stran nejsou tak intenzivní. "Slovenská a česká pravice mají odlišné názory na Evropskou unii a na některé ekonomické reformy. ODS se rozhodla pro spolupráci s polskou konzervativní stranou Právo a spravedlnost, jejíž zástupci jsou v jejím volebním týmu," píše slovenský list.

Sociolog Pavel Haulík se domnívá, že výsledek českých voleb může ovlivnit ty slovenské, protože vítěz českých voleb se může zapojit do slovenské kampaně. "Pokud to bude ODS, bude to trumf pro Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii premiéra Dzurindy. Pokud zvítězí ČSSD, bude to trumf pro Smer - sociální demokracii," uvedl Haulík.

Reklama

Výběr článků

Načítám