Hlavní obsah

Comey kritizoval republikány, že nehájí FBI před Trumpovými útoky

Bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey po pondělním slyšení před výbory Sněmovny reprezentantů kritizoval republikánské kongresmany za to, že nebrání FBI před útoky prezidenta Donalda Trumpa. Novinářům při odchodu z Kongresu USA řekl, že ze slyšení má pocit zmaru.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Bývalý šéf FBI James Comey

Článek

Comey před kontrolním výborem a justičním výborem Sněmovny reprezentantů vypovídal již před více než týdnem a v pondělí před výbory předstoupil znovu, aby hovořil o vyšetřování ruského role v prezidentských volbách v USA v roce 2016 a také o objasňování kauzy soukromého e-mailu někdejší americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Stejně jako první slyšení se i to pondělní konalo za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti. Comey ale na základě dohody se sněmovnou obdrží přepis slyšení, který bude moci podle svého uvážení zveřejnit.

„Pověst FBI čelí velkým ranám, protože prezident se svými přisluhovači o něm (FBI) neustále lže,” řekl Comey novinářům. Doplnil, že Trump chce celý FBI vypálit a Republikánská strana mu s tím pomáhá. „Jednou budou muset vysvětlit svým vnoučatům, co dnes provedli,” dodal Comey.

„V roce 2016 jsme museli učinit velmi těžká rozhodnutí. A já jsem věděl, že nám to ublíží. Otázkou nyní je, jak omezit škody,” řekl Comey.

Výpady Trumpa

Trump opakovaně Comeyho označuje za lháře a obviňuje ho, že novinářům poskytoval důvěrné informace o vyšetřování. Tvrdí také, že kauzu Clintonové vedl zaujatě a nedovedl ji k soudu.

Clintonová jako šéfka diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Skandál se stal velkým tématem jejího volebního souboje o prezidentské křeslo s Trumpem a záležitosti se věnoval také FBI. Ten nakonec vyšetřování uzavřel s tím, že Clintonová žádný trestný čin nespáchala, její chování ale označil za krajně nezodpovědné. Kauza dosáhla vrcholu krátce před volbami v roce 2016, takže Comeyho mnozí demokraté obviňují, že Clintonovou připravil o vítězství.

Reklama

Výběr článků

Načítám