Hlavní obsah

Clinton odmítá Schwarzeneggera

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý americký prezident Bill Clinton je znepokojen situací kolem mimořádných voleb kalifornského guvernéra, v nichž může uspět hollywoodský multimilionář Arnold Schwarzenegger. Své rady proto nabídl současné hlavě Kalifornii demokratu Grayi Davisovi, který bude v říjnu bojovat o znovuzvolení. Uvedl to ve středu americký deník The New York Times (NYT).

Foto: archiv MDZ

Radovan Král v roli Puka v inscenaci Sen noci svatojánské.

Článek

Clinton se během posledních týdnů několikrát s Davisem, svým stranickým kolegou, setkal a stal se prý jeho hlavním poradcem. Na veřejnosti by se spolu měli oficiálně objevit v září, kdy Clinton přicestuje do Kalifornie.

Vzájemnou spolupráci však zatím ani jeden z nich nekomentoval. "Pokračujte dál ve své činnosti. Musíte se soustředit na práci guvernéra bez ohledu na politický tlak, pod nějž jste se dostal. Lidé vás zvolili a očekávají, že budete dělat svou práci," poradil Clinton Davisovi.

Demokraté ztrácí v Kalifornii jistotu

Podle NYT se americký exprezident obává, že Kalifornie - tradiční bašta demokratů, přejde do tábora opozičních republikánů. Právě za ně totiž kandiduje Schwarzenegger.

Analytici uvádějí, že "Arnie" má mnohem více šancí stát se příštím guvernérem Kalifornie, nejlidnatějšího státu USA. Clinton však ještě může vše zvrátit. Někteří demokraté sázejí na Clintonovu popularitu, s jejíž pomocí by Davis mohl uspět.

Gray Davis sklízel kritiku především kvůli vysokému deficitu. Nedávno byl de facto odvolán, když se jeho odpůrcům podařilo ve stanovené lhůtě nashromáždit dostatečný počet podpisů nezbytných pro vypsání mimořádných voleb. Ty se uskuteční 7. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám