Hlavní obsah

Slováci rychle novelizují zákon, jak zpívat cizí státní hymny

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nynějším světovém šampionátu v hokeji v Bratislavě a Košicích se fanoušci jiného státu nemusí bát, že jim po zpěvu hymny hrozí nějaký postih. Zmatečný zákon o státních symbolech, který zpěv hymny jiného státu zakazoval, totiž poslanci novelizují ještě před jeho vstupem v platnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Parlament minulý týden opětovně schválil zákon o státních symbolech, který vetoval prezident Andrej Kiska a od 15. května 2019 měl zakázat zpěv hymny cizího státu v případě, že by na sportovní nebo kulturní akci nebyla přítomna oficiální delegace jiného státu. Poslanci vládní strany Most-Híd však okamžitě předložili novelizaci, která spornou část upravuje.

Bude projednána ve zrychleném řízení. Na novelizaci panuje všeobecná shoda mezi vládními i opozičními partajemi – pro její posunutí do druhého čtení v pondělí hlasovalo 119 ze 130 přítomných poslanců.

„Zákaz zpívání hymny jiného státu platí pouze v den státního svátku,“ vysvětloval už dříve předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana).

Právník Peter Kubina tvrdí, že ani podle původního zákona by nebylo možné nikoho postihovat za zpěv hymny jiného státu. „Zpívání hymny fanoušky na sportovním utkání je aktivita chráněná svobodou projevu,“ řekl Kubina. Nezávislý poslanec Zsolt Simon označil celý zákon za „hloupý“.

Reklama

Výběr článků

Načítám