Hlavní obsah

Čínští cenzoři smazali video, které dokumentovalo dopady uzávěry v Šanghaji

Cenzoři z čínských sociálních sítí v sobotu odstranili široce sdílené video, které dokumentovalo drastické dopady přísné protikoronavirové uzávěry na obyvatele Šanghaje, informuje agentura AFP.

Foto: Aly Song, Reuters

Lidé předávají jídlo obyvatelům domů v části Šanghaje uzavřené kvůli covidu.

Článek

Čínská finanční metropole Šanghaj, kde žije přes 25 milionů lidí, se potýká s největší vlnou koronavirových nákaz od začátku pandemie. Od dubna je tam většina obyvatel kvůli přísné uzávěře uvězněna ve svých domovech. Hlášeny byly problémy se zajištěním čerstvých potravin, dalších základních potřeb i s přístupem k běžné lékařské péči.

V sobotu Šanghaj informovala, že se tam nákaza koronavirem prokázala u dalších 23 504 lidí a dalších 12 lidí tam po nákaze covidem-19 zemřelo. Ve srovnání s pátkem je sobotní bilance nově nakažených zhruba o 6000 vyšší. Místní úřady připisují tento nový nárůst zejména přeplněnosti některých starých obytných budov, které mají sdílené kuchyně a toalety.

Hojně sdílené video nazvané Hlas dubna

Problémy v Šanghaji byly zdokumentovány v šestiminutovém videu s názvem Hlas dubna. Před jeho odstraněním jej hojně sdíleli uživatelé čínských sociálních sítí Weibo a WeChat.

Covidová krutost v Šanghaji nebere konce. Úřady hodlají ještě přitvrdit

Koronavirus

Video chronologicky dokumentuje vývoj uzávěry zvukovými záznamy, zatímco v pozadí jsou černobílé letecké záběry města. Autor do videa zakomponoval nahrávky z tiskových konferencí a záznamy z videí zveřejněných na sociálních sítích a z telefonátů obyvatel.

Snímek začíná hlasy politiků, kteří na začátku březnové vlny uváděli, že v Šanghaji nebude zaveden úplný lockdown, protože by to mělo obrovské ekonomické dopady. Vzhledem ke skokovému nárůstu počtu nově nakažených v důsledku varianty omikron ale šanghajské úřady v dubnu tento postoj rychle přehodnotily.

Video představuje dopady uzávěry prostřednictvím zhruba 20 zvukových klipů. Jsou na nich například slyšet lidé, kteří nemají přístup k potravinám či lékům nebo se kvůli uzávěře nemohou dostat domů.

Internetoví cenzoři odstranili video i z cloudů

„Dvakrát jsme byli v nemocnici, ale nikdo nás neošetřil,“ říká muž, jehož otec je nemocný. Na jiném záznamu žena tvrdí, že jí bylo zabráněno vrátit se domů, když byla propuštěna z nemocnice, kde podstupovala chemoterapii.

Zbytečná katastrofa v Šanghaji. Zavření lidé umírají bez léků, covid se stejně šíří dál

Svět

Internetoví cenzoři video ze sítí WeChat a Weibo odstraňovali několik hodin, protože jej uživatelé opakovaně nahrávali na různé cloudové služby.

„Ve videu byla pouze prezentována nezpracovaná fakta. Není v něm nic provokativního!“ uvedl jeden z komentátorů na síti Weibo. „Jeho obsah není ničím novým... fakt, že se i toto cenzuruje, mi ale vadí,“ napsal jiný.

Ačkoliv video již není dostupné na žádné z čínských sociálních sítích, stále jej lze zhlédnout na serveru YouTube.

Reklama

Výběr článků

Načítám