Hlavní obsah

Čínské streamovací služby čelí obviněním z cenzury seriálu Přátelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Několik čínských streamovacích služeb se stalo terčem obvinění z cenzurování populárního amerického seriálu Přátelé kvůli motivům souvisejícím s komunitou LGBT, tedy lesbiček, gayů, bisexuálů či transgenderových osob. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký seriál Přátelé

Článek

Seriál tento týden čínským divákům znovu nabídly služby Tencent, Bilibili, Sohu, iQiyi a Youku. Čínští fanoušci seriálu si však stěžují na odstraňování některých scén, například těch, ve kterých se zmiňuje lesbická postava nebo je zobrazen polibek osob stejného pohlaví.

Tohle zpívat nebudete. Čína vydala seznam zákazů hudby

Kultura

Podle BBC není důvod odstranění těchto scén znám a žádná ze zmíněných streamovacích služeb se k této záležitosti veřejně nevyjádřila. Cenzuru kritizovali například uživatelé čínské sociální sítě Weibo, někteří z nich vyzvali k bojkotu seriálu.

Seriál Přátelé si v Číně získal velkou popularitu a řada čínských mileniálů si jej cení mimo jiné proto, že se díky němu naučili anglicky a seznámili se s kulturou Spojených států. V letech 2012 až 2018 měla práva na vysílání seriálu služba Sohu, která jej v té době nabídla divákům v necenzurované podobě, upozorňuje BBC.

Yahoo prásklo do stolu a odchází z Číny. Nová regulace byla poslední kapkou

Internet a PC

Loni se stala terčem cenzury v Číně speciální epizoda seriálu Přátelé, ve které hvězdy seriálu po letech vzpomínaly na natáčení. Chyběly například scény s americkou zpěvačkou Lady Gaga, jejíž tvorba je v pevninské Číně zakázaná od loňského června, kdy se umělkyně setkala s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Toho Peking označuje za separatistu.

Reklama

Výběr článků

Načítám