Hlavní obsah

Čína konečně otevřela největší skleněný most na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho ohlašovaný „nejdelší a nejvyšší skleněný most na světě“ byl otevřen pro veřejnost v čínské provincii Chu-nan v národním parku Čang-ťia-ťie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po nejdelším a nejvyšším skleněném mostě se prošli první turistéVideo: Reuters

 
Článek

Most spojuje dvě skály, kterým někteří říkají „avatarské“, protože se tam točila část amerického filmu Avatar. Stavba byla dokončena už v prosinci. Přibližně 430 metrů dlouhý most, který měl podle úřadů stát 3,4 miliónů dolarů (82 miliónů korun), stojí 300 metrů nad zemí. Tvoří jej 99 obdélníků z třívrstvého skla.

Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Čínskou pýchu navrhnul cizinec, izraelský architekt Haim Dotan. Most vzbuzoval určité obavy ohledně bezpečnosti, ale podle čínských úřadů se nemůže nic stát. Provedly několik testů, například po něm projelo auto a dělníci do něj bušili kladivy. Maximálně na něj pustí 8000 turistů denně.

Země si v podobných kuriozitách a rekordech libuje. Prosklená vyhlídka ve tvaru podkovy trčí ze skály ve výšce 716 metrů v Čchungčchingu v národním parku Lungkang a skleněný chodník u čínského města Čang-ťia-ťie lemuje skalní stěnu ve výšce 1400 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám