Hlavní obsah

Čína hlásí dalšího mrtvého s koronavirem. Ruší se slavnosti, Zakázané město zavřou

Počet potvrzených obětí koronaviru stoupl nově na 18. Zdravotnický úřad provincie Che-pej ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že 80letý pacient zemřel už ve středu, ale dosud nebylo potvrzeno, že byl infikován novým virem. Nakažených jsou stovky. Čínské úřady se snaží šíření nákazy zabránit. Uzavřely kupříkladu město Wu-chan, které je páté největší v zemi. Od soboty se pak chystají uzavřít turistům Zakázané město v Pekingu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlídka měří u kontrolního stanoviště ve městě Wu-chan měří řidiči teplotu. Ta by mohla signalizovat nákazu koronavirem

Článek

Poslední oznámená oběť je první mimo centrální provincii Chu-pej, z jejíhož hlavního města Wu-chan se vir začal šířit do ostatních oblastí Číny. Provincie Che-pej se nachází na severovýchodě Číny.

Počet potvrzených případů nakažených už překročil 630.

Koronavirus je rychlejší, než se čekalo. První evropské podezření hlásí Skotsko

Svět

V rámci opatření proti šíření koronaviru uzavřou čínské úřady od soboty Zakázané město v Pekingu, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na čínská média. Kdy se nejslavnější turistická atrakce v čínském hlavním městě znovu pro návštěvníky otevře, není jasné.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Zakázané město patří k hlavním turistickým magnetům Pekingu.

Ještě dříve Peking zrušil veřejné oslavy naplánované na tuto sobotu. Týká se to i tradičních poutí. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost.

Koronavirus děsí trhy, čínské akcie padají

Ekonomika

Nemoc se kromě Číny rozšířila například už i do Japonska nebo do Jižní Koreje, v oblastech mimo Asii úřady zaznamenaly jeden případ v americkém státě Washington a ve čtvrtek vyšlo najevo, že onemocněla indická zdravotní sestra pracující v Saúdské Arábii.

Čtyři podezřelé případy prověřují aktuálně ve Skotsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám