Hlavní obsah

Čína a Indie Západ dostihnou, jen když vyčerpají planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by chtěla Čína s Indií dosáhnout pro své obyvatelstvo stejné úrovně hmotné spotřeby, jako v současnosti mají nejvyspělejší státy, nestačily by na to ani zdroje celé planety. K tomuto šokujícímu zjištění dospěl prestižní WorldWatch Institute ve své nejnovější zprávě State of the World 2006 (Stav světa 2006).

Článek

"Ekologické kapacity světa prostě nestačí na to, aby udržitelným způsobem uspokojily ambice Číny, Indie, Japonska, Evropy a Spojených států, stejně jako touhy zbytku světa," uvádí zpráva. Pokud by Indie a Čína, z nichž každá má přes miliardu obyvatel, měly do roku 2030 spotřebovávat stejně zdrojů jako Japonsko, spokly by při tom veškeré zbývající zdroje Země.

Oslnivé hospodářské úspěchy podle zprávy blednou, když se pozornost obrátí k ekologickým škodám, které s sebou překotná industrializace a prudké zvyšování spotřeby obou gigantů přinesly - od znečištění vzduchu i vod po úbytek obdělávatelné půdy.

Zpráva celkově kritizuje nadměrnou spotřebu zdrojů vyspělým světem - USA například s necelými pěti procenty obyvatel spotřebují nepoměrně mnoho energie. Pokud by Indie s Čínou chtěly dosáhnout pouhé poloviny americké spotřeby, musely by naftařské společnosti dodat o 100 miliónů barelů ropy denně navíc. Nynější denní spotřeba se pohybuje kolem 85 miliónu barelů.

Západní model nelze použít

Ve zprávě autoři varují, že cesta, kterou k ekonomické prosperitě použil Západ, je v případě asijských velmocí neschůdná, a proto oběma zemím nezbývá nic jiného než jít svou vlastní, co možná nejekologičtější cestou.

To ale nejde bez ekologicky čistých technologií výroby energie, v nichž se obě země pomalu dostávají na světovou špičku, ačkoliv obě zdůrazňují, že se fosilních paliv nevzdají. Čína už zahájila velmi ambiciózní plán rozvoje obnovitelné energie, Indie uvedla do provozu čtvrté největší pole větrných elektráren na světě.

V tomto úsilí získali oba asijští obři podporu na summitu v Sydney, který v boji s emisemi skleníkových plynů spoléhá na zeefektivnění současných výrobních postupů a investice soukromého sektoru do "zelených" technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám