Hlavní obsah

CIA: víme o Ládinovi více, než zveřejňujeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

CIA má podle svého ředitele Portera Gosse více poznatků o nejhledanějších světových teroristech, než prozrazuje veřejnosti. "Nerad bych zabíhal do hloubky a podrobností, ale víme toho o bin Ládinovi a Zarkávím a Zavahrím o hodně více, než můžeme říkat veřejně," zdůraznil ve středu podle agentury DPA Goss.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Ujišťuji vás, že se usilovně snažíme zjistit, kde vězí," prohlásil o třech nejhledanějších teroristech. Po vůdci teroristické sítě al-Kajdá Usámovi bin Ládinovi, druhém nejvyšším představiteli al-Kajdá Ajmánu Zavahrím a vůdci irácké odnože al-Kajdá abú Músá Zarkávím pátrají Spojené státy už několik let. Na hlavu každého z nich vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů.

Goss se v interview vyjádřil i ke zprávám o údajných tajných věznicích CIA v Evropě. "Nacházíme se ve válce proti terorismu a děláme docela dobré pokroky," řekl. "Nevyhnutelně při tom dopadáme teroristy, nevyhnutelně jsou podrobováni právoplatným procedurám a nevyhnutelně se to vše děje v souladu se zákony a ochrannými předpisy naší země."

Goss potvrdil, že USA zadržené nemučily, zároveň ale nechtěl vyloučit, že byly použity speciální metody, aby se údajným teroristům rozvázal jazyk. "To, co děláme, a to jsem už několikrát řekl, je profesionální a zákonné. Přináší to dobré výsledky a není to mučení," zdůraznil ředitel CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám