Hlavní obsah

CIA působila v Evropě za hranicí legality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

CIA přepravovala při tajných letech přes Evropu lidi podezřelé z terorismu. Vyplývá to z předběžné zprávě švýcarského senátora Dicka Martyho, kterého Rada Evropy pověřila vyšetřením informací o údajných tajných věznicích CIA v Evropě. Martyho materiál potvrzuje nelegální aktivity americké tajné služby v Evropě. Marty to v pondělí uvedl v rozhovoru pro agenturu AP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Marty předloží svou zprávu na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku až v úterý. V rozhovoru pro AP však již potvrdil to, co opakovaně prohlašoval v posledních dnech. Je přesvědčen, že CIA tajně přepravovala přes Evropu vězně podezřelé z terorismu a v evropských zemích je protiprávně zadržovala, čemuž vlády těchto zemí nečinně přihlížely.

Předběžná zpráva se podle Martyho zaměří hlavně na tajné lety, při nichž Spojené státy posílaly údajné teroristy do zemí, kde mohli být mučeni. Příkladem takového jednání je případ egyptského islámského duchovního, který byl v roce 2003 unesen v Itálii a dopraven do Egypta, nebo případ muže s německým občanstvím, zadrženého v Makedonii a odvezeného do Afghánistánu.

Marty však zároveň uvedl, že jeho zpráva nebude obsahovat žádné nové důkazy o místech, kde se tajné věznice CIA v Evropě nacházely. Rada Evropy vyzvala orgány EU i jednotlivých zemí, aby lépe spolupracovaly s jejími vyšetřovateli. Stěžovala si, že většina zemí dosud neodpověděla na její žádost o poskytnutí informací o možných tajných věznicích. Organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol nedodala dosud požadované přehledy o uskutečněných letech.

Zprávy o tajných letech a tajných věznicích se objevily na začátku listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám