Hlavní obsah

CIA prý odvážela lidi do zemí, kde se může mučit

– ŠTRASBURK

Z předběžné zprávy švýcarského senátora Dicka Mratyho, který byl Radou Evropy pověřen vyšetřováním nelegálních aktivit CIA v Evropě, vyplývá, že americká Centrální zpravodajská služba převážela přes státy EU lidi podezřelé z terorismu. Zatím však nenalezl nezvratné důkazy o tom, že by Ústřední zpravodajská služba (CIA) měla v Evropě tajné věznice.

Článek

"Je mnoho souvisejících a vzájemně se podporujících důkazů ukazujících na existenci systému 'přemísťování' nebo 'vyvážení' mučení," uvádí zpráva předložená v úterý Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

"Bylo prokázáno - a nikdo to nepopřel - že jedinci jsou unášeni, zbavováni svobody a jsou předáváni zemím, kde jsou vystaveni... mučení," uvedl ve zprávě Marty.

USA připustily, že převážely podezřelé, ale popírají, že by je dopravovali do zemí, kde je povolené mučení. Marty však uvádí případ egyptského islámského duchovního Abú Umara, který byl v roce 2003 unesen v Milánu a dopraven do Egypta, nebo případ muže s německým občanstvím, zadrženého v Makedonii a odvezeného do Afghánistánu.

Podle něj evropské vlády a jejich tajné služby pravděpodobně věděly o činnosti CIA.  

Otázku možných tajných věznic v Evropě je podle něj třeba dál zkoumat. Podle zpráv organizací ochraňujících lidská práva, byly v Polsku a v Rumunsku, tyto země však jejich existenci popřely. Marty přitom dříve uvedl, že CIA unesla až 150 osob, které podezírala z terorismu, a některé převezla i do tajných středisek ve východní Evropě, kde je bylo možné mučit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Němec popsal pobyt v tajném vězení CIA

Příběh jako z hollywoodských akčních filmů zažil na vlastní kůži a především proti své vůli jednačtyřicetiletý Němec libanonského původu Chálid Masrí. Jeho...

Výběr článků

Načítám