Hlavní obsah

CIA: jaderný potenciál KLDR v "ose zla" vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nový ředitele CIA Porter Goss poprvé od nástupu do funkce promluvil na veřejnosti před senátním výborem amerického Kongresu pro zpravodajské služby. Varoval před narůstajícím jaderným potenciálem Severní Koreje i před přetrvávajícím nebezpečím ze strany teroristů, kteří by podle šéfa FBI Roberta Muellera mohli opět zasáhnout Spojené státy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.4.2018 Klub plaveckých sportů připravuje Velkou cenu Ostravy v plavání. Bude se konat 28.-29. dubna 2018

Článek

Podle Gosse nebezpečí jaderného arzenálu KLDR za poslední tři roky - od té doby, co ji Bush označil za součást "osy zla" - narostlo. Podle současného hodnocení má Pchjongjang větší schopnosti než uvádělo předchozí hodnocení Kimova režimu.

Goss ovšem uvedl, že kvůli utajení informací nemůže říci více, dodal ale, že Severní Korea pokračuje ve vývoji, výrobě, rozmisťování a prodeji balistických střel, jejichž dolet se zvětšuje. Pchjongjang má největší operační síly raket řady Scud a No-Dong. Hledá pro ně nové zákazníky, když tradiční odběratelé jako Libye ukončili spolupráci s KLDR.

CIA je také přesvědčena, že Severní Korea má aktivní programy vývoje chemických a biologických zbraní, a může je dokonce mít připravené k nasazení

O "ose zla", kterou tvoří KLDR, Írán a Irák, Bush poprvé mluvil v lednu 2002 ve svém projevu o stavu Unie. Na konci téhož roku KLDR vyhostila inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Od té doby několikrát oznámila, že má jaderné zbraně, letos dokonce oficiálně. [celá zpráva] KLDR tvrdí, že vývoji a výrobě jaderných zbraní ji nutí americká politika.

Nebezpečí terorismu trvá

Goss také varoval před nebezpečím ze strany teroristů, kteří mohou opět zaútočit v USA. Připomenul, že hlavy al-Kajdá Usámu bin Ládina a Ajmana Zavahírího se nepodařilo dopadnout. Podle něj je jen otázkou času, kdy extremisté dostanou ke zbraním hromadného ničení a zneužijí je.

Nebezpečí podle něj představuje v Iráku působící jordánský terorista Abú Musá Zarkáví: "Tito bojovníci džihádu, kteří přežijí, opustí Irák plni zkušeností a zaměří se na teror ve městech." Narůstá pitom nebezpečí, že se teroristické buňky propojí a vytvoří celosvětovou síť.

Podivné aktivity Íránu

Goss též obvinil Írán z podpory terorismu, neboť pomáhá vzbouřencům v Iráku a snaží se vyvinout jaderné zbraně.

Ve středu přitom došlo k velkému výbuchu v Íránu poblíž Dajlámu asi 150 km od jaderné elektrárny v Búšéru. Teherán původně uvedl, že šlo o nehodu, kterou způsobila raketa odpálená z iránského letadla, nebo uvolněná přídavná nádrž, která po dopadu explodovala. Pak sdělil, že v oblasti došlo k odstřelu hory kvůli budování přehrady.

Napětí mezi USA a Íránem se dále vyostřilo, protože Teherán ve středu informoval, že nad jeho územím - zejména jadernými zařízeními - přelétávají už delší dobu americké bezpilotní průzkumné letouny. Íránští piloti dostali za úkol sestřelit každý neznámý nebo podezřelý stroj. 

Týdeník New Yorker začátkem roku informoval, že v Íránu působí americké speciální jednotky a že Írán bude další zemí, na kterou USA zaútočí. [celá zpráva] Americký prezident Bush nevyloučil útok na Írán, byť není na pořadu dne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám