Hlavní obsah

Chudé obyvatele osad na východě Slovenska ohrožuje ptačí chřipka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ptačí chřipkou mohou být ohroženi obyvatelé romských osad na východě Slovenska, protože často konzumují jídlo z nemocných a uhynulých zvířat. "Lidé v osadách často nemají na výběr. Stává se to především v zimních měsících," cituje deník Pravda odborníka Rastislava Pivoně.

Článek

Pivoň upozorňuje, že v osadách neprobíhá žádná osvěta, i když právě té by se měla v těchto dnech věnovat zvýšená pozornost. "Nejohroženější jsou Romové v nechudších a nejzaostalejších osadách. Žijí prakticky ve volné přírodě, poblíž vodných ploch a často přicházejí do styku s uhynulou zvěří."

Zpráva Mezinárodní organizace pro migraci, kterou si objednalo české ministerstvo vnitra, konstatuje, že v okolí Trebišova se nachází osady, kde se některé rodiny tradičně živí uhynulými domácími zvířaty nebo mrtvou lesní zvěří. "Stává se to, i když v současnosti se už nejedná o rozšířenou praxi. Veterináři by měli okamžitě zabavit a zlikvidovat drůbež z nakažených chovů, jinak se stane předmětem obchodu," upozorňuje antropolog Pavol Mušinka z Prešovské univerzity.

V Chminianské Nové Vsi u Prešova je druhá největší romská osada na východním Slovensku. Žije tam 1300 lidí, kteří mají k dispozici pouze čtyři studny s pitnou vodou. "Když jsou zdejší Romové hladoví, sní psa i kočku. Uhynulého ptáka však do hrnce nedají," tvrdí Jaroslav Pigula z místního komunitního centra Romů. U osady však žije kolonie divokých kachen a Pigula přiznává, že hlad je často velkým pánem.

Úřady vydávají informační letáky

Úřad veřejného zdravotnictví ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro romské komunity vydal v těchto dnech 50 tisíc letáků ve slovenštině a romštině, které upozorňují na možnost výskytu ptačí chřipky. "Nepřibližujte se k uhynulému ptactvu, chřipku můžete dostat také vdechnutím prachu z peří," varuje leták.

Na východě Slovenska je 46 romských osad, kde není žádná infrastruktura a ve dvanácti z nich ani elektřina. Většinou v polorozpadlých chatrčích tam žije asi šest a půl tisíce lidí. Osady se nachází většinou na území Prešovského a Košického kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám