Hlavní obsah

Chorvati v prvním kole prezidenta nezvolili

ZÁHŘEB

Současný chorvatský prezident Stjepan Mesič zvítězil v nedělním prvním kole prezidentských voleb. Nezískal však nadpoloviční většinu hlasů, volilo ho 49,3 procenta lidí, takže se 16. ledna uskuteční kolo druhé. V něm se utká s Jadrankou Kosorovou z vládního konzervativního Chorvatského demokratického společenství, která dostala 20,18 procenta hlasů.

Foto: archiv KFBZ
Článek

Předběžné výsledky přitom naznačovaly, že se Kosorová do druhého kola nedostane, že skončí třetí za nezávislým kandidátem Borisem Mikšičem. Ten nakonec podle ústřední volební komise obdržel 17,8 procenta odevzdaných hlasů. Voleb ze zúčastnilo jen 51 procento z 4,4 miliónu oprávněných voličů.

Řada předvolebních odhadů uváděla, že Mesič získá nadpoloviční většinu hlasů a stane se prezidentem už v prvním kole. Postup Kosorové do kola druhého je proto značným úspěchem pro vládní konzervativce.

Mesič má sice kontroverzní minulost, spekuluje se o jeho spolupráci s tajnou službou UDB, je však stejně jako Kosorová proevropsky orientován a je mnohem demokratičtější než nacionalista Franjo Tudjman, který byl hlavou Chorvatska po jeho osamostatnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám