Hlavní obsah

Chodorkovskij označil obvinění za absurdní

MOSKVA

Za absurdní označil vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij obvinění, která byla vznesena proti němu samému a proti ropnému gigantu Jukos. Zároveň před soudem prohlásil, že prokáže svou nevinu. Při první formální reakci na obvinění od svého zatčení Chodorkovskij mimojiné tvrdil, že Jukos přispěl do vládní pokladny více penězi než kterékoli jiné společnosti.

Foto: Michal Pospíšil

Zanedbaná plocha bývalých lázní v Chropyni by se měla dočkat brzy obnovy.

Článek

Chodorkovskij, bývalý šéf Jukosu, a Platon Lebeděv, další klíčový akcionář firmy a Chodorkovského někdejší obchodní partner, který je souzen společně s ním, jsou obžalováni mimo jiné z neplacení daní, z podvodů, z manipulace s privatizovaným majetkem a z organizování kriminální skupiny. Oběma mužům hrozí až deset let vězení.

"Společnost podle mého mínění už dlouho nemá žádné iluze o skrytých politických motivech tohoto případu," obrátil se Chodorkovskij z klece v soudní síni na tříčlenný soud.

Jeho prohlášení, které zaznělo den poté, co před moskevským obvodním soudem prohlásil, že se cítí nevinen ve všech bodech obžaloby, bylo jeho prvním obsáhlejším vyjádřením od jeho uvěznění 26. října 2003.

Chodorkovskij: Jukos nezaplatil méně, ale více!

Ropný magnát, jehož rostoucí moc kolidovala s Putinovým zpřísněním kontroly nad Ruskem a jeho ekonomikou, se dal také slyšet, že se nehodlá obšírněji zabývat údajnými politickými motivy, protože "se nechce zaštítit před trestními obviněními politickými deklaracemi".

"Dokáži jejich neopodstatněnost nejen z hlediska zákona... prokáži také jejich absurdnost z etického hlediska, protože dokáži, že Jukos nezaplatil méně daní, ale mnohem více než jiné společnosti," uvedl Chodorkovskij.

Přelíčení odloženo

Také Lebeděv ve svém dnešním prohlášení označil obvinění vznesená proti němu za vykonstruovaná a řekl, že neexistuje žádný důkaz o jeho vině. Obhájci mezitím obvinili soud z předpojatosti s tím, že rozhoduje výlučně ve prospěch prokuratury.

Soudkyně Irina Kolesnikovová odložila přelíčení na úterý. Jeden z Chodorkovského advokátů předpověděl, že proces potrvá nejméně tři měsíce.

Reklama

Související články

Soud s nejbohatším Rusem začne příští týden

Už příští středu začne v Moskvě první slyšení soudu, který se bude zabývat případem daňových úniků dvou postav ruského ropného gigantu Jukos. Šéf firmy Michail...

Výběr článků

Načítám