Hlavní obsah

Chávez: Bush je opilec a nemocný muž

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Venezuelský prezident Hugo Chávez řekl ve čtvrtek v baptistickém kostele v newyorském Harlemu, že "Bush je opilec a nemocný muž." Výpady na Bushe zahájil den předtím na fóru 61. zasedání Valného shromáždění OSN, kdy od řečnického pultíku o Bushovi řekl: "Včera tu byl ďábel. Ještě teď je to tu cítit sírou," pokřižoval se a obvinil Bushe, že se chová, jako by mu patřil svět.

Článek

"Chodí jako John Wayne," řekl dále v Harlemu a přirovnal tím prezidenta USA k legendárnímu filmovému představiteli kovbojů. "O politice neví nic a dostal se do ní díky svému otci," (prezidentovi v letech 1989-93) pokračoval. Podle Cháveze, který zároveň oznámil rozšíření dodávek levného venezuelského topného oleje chudým Newyorčanům, by si "USA měly vybrat prezidenta, s nímž se dá mluvit a pracovat".

Chávezovy urážky zastínily na stránkách amerického tisku Bushovu konfrontaci s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem kolem kontroverzního jaderného programu jeho země. "Venezuela převzala vedení ve válce protiamerických výpadů," poznamenal list The New York Times. "Neškodí tím nám, ale sobě a své zemi," komentoval Cháveze exprezident Bill Clinton.

"Nejezděte do mé země, do mého volebního obvodu a neodsuzujete mého prezidenta," vzkázal Chávezovi dotčeně demokratický poslanec Sněmovny reprezentantů Charles Rangel, známý jinak jako ostrý kritik Bushe. List USA Today přiřadil projev Cháveze v OSN k dnes už legendárním scénkám z Valného shromáždění.

Například k sovětskému představiteli Nikitovi Chruščovovi, jenž v roce 1960 tloukl botou do řečnického pultíku, nebo k palestinskému předákovi Jásiru Arafatovi, který v roce 1974 přednášel projev s pistolí u pasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám