Hlavní obsah

Čeští patologové poprvé stanou před soudem

– BRATISLAVA

Dvojice českých patologů, kteří jsou na Slovensku obžalováni z neoprávněného odebírání lidských orgánů, stane v pondělí před Okresním soudem ve Skalici. Lékařům hrozí tři roky vězení.

Foto: Jana Slováková

Marek Tischler, student čtvrtého ročníku SŠPU Hodonín, obraz "Vlakové kupé"

Článek

Oba obžalovaní, kteří jsou čtvrtým měsícem ve vyšetřovací vazbě v západoslovenském Leopoldově, se brání publicitě. Přikázali svým advokátům, aby se do skončení soudního procesu k případu veřejně nevyjadřovali.

Celníci je chytili s vzorky na hranicích

Čeští patologové - Josef K. (68) z Uherského Hradiště a Richard Z. (56) z Kostelce u Hodonína - byli zadrženi počátkem července. Slovenští celníci v autě mladšího lékaře nalezli přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami a 17 zkumavkami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev.

Podle policie patrně pocházely z těl zesnulých z patologie nemocnice v západoslovenské Skalici, kde starší lékař pracoval jako zástupce primáře a mladší vypomáhal jako zastupující patolog. Cílovou zemí pro vzorky bylo údajně Německo.

Nelegální odběry na skalické patologii se podle vyšetřovatelů prováděly asi tři týdny. Podle slovenských předpisů by mohl být takový postup v souladu se zákonem pouze tehdy, kdyby k němu odborné konzilium dalo souhlas. Zákon dovoluje odebírat orgány a tkáně zesnulým výlučně pro vědecké účely a na specializovaných pracovištích.

Reklama

Související články

Nedokonalost zákona asi patology osvobodí

Čeští lékaři, kteří byli zadrženi na Slovensku kvůli podezření z nelegálního vývozu lidských orgánů a obviněni z trestného činu, se možná vyhnou vězení....

Výběr článků

Načítám