Hlavní obsah

Čeští horolezci v Tatrách vyvázli jen s podchlazením

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dva čeští horolezci, kteří se dostali v noci na středu ve Vysokých Tatrách do problémů, jsou v pořádku. ČTK to sdělil službu konající záchranář ve Starém Smokovci. "Jsou podchlazeni, ale jsou schopni transportu a právě teď je převážíme do údolí," řekl. Během akce zasypala lavina dalších 12 Čechů.

Foto: Vojtěch Kmošek

Oslava keltského svátku Samhain.

Článek

Dva pražské horolezce - muže a ženu - našli záchranáři v pořádku a v těchto chvílích společně sestupují na Chatu u Zeleného plesa.

"Viseli na stěně po celou noc, jsou podchlazeni, ale jinak v pořádku," uvedl Braňo Sikorčin z Horské záchranné služby.

Horolezci se ztratili v úterý odpoledne po výstupu na Karbunkovský hřeben.

Záchrannou akci ztěžovalo  špatné počasí. Celou noc totiž pršelo - voda následně zmrzla a na sněhové pokrávce je nyní téměř patnáct centimetrů ledu.

Akce se účastní dvanáct příslušníků horské služby. Oba pohřešovaní jsou údajně z Prahy.

Nepodařená výprava

Jak Právu potvrdil Sikorčin, skupina osmi horolezců začala slézat Karbunkovský hřeben večer v osm hodin.

"Šest lidí v pořádku sestoupilo do Červené dolinky, dva však zůstali někde pod hřebenem. Okamžitě jsme tam vyslali čtyři záchranáře, ale nikoho nenašli," uvedl.

Záchranáři dostali krátce po půlnoci informaci, že z výstupu se nevrátilo až osm českých horolezců, kteří jsou na Chatě u Zeleného plesa na soustředění. Šest z nich se později ozvalo pomocí vysílačky, že jsou v pořádku.

"Záchranáři se proto vrátili na Chatu u Zeleného plesa a počkali do rána. Od rozednění organizujeme další záchranáře, kteří se zapojí do pátrací akce," dodal Sykorčin.

Další zavalení Češi

Dopoledne spadla ve Velké Studené dolině lavina, která zasypala dalších dvanáct českých horolezců, kteří chtěli zdolat ledopád ve Veverkovém žlebu.

"Čeští horolezci se přesouvali po značkovaném chodníku z Hrebienku na Zamkovského chatu, když je zasáhla lavina, která spadla ze Slavkovského štítu. Jedenáct českých horolezců se z laviny vyhrabalo vlastními silami. Na místě zasahoval vrtulník, který na lavině vysadil záchranáře a lavinové psy. Po dvaceti minutách našli chybějícího člena výpravy. Byl v pořádku," dodal Sikorčin.     

Šťastný konec

Dnešní záchranná akce tak, na rozdíl od některých jiných v předchozích týdnech, skočila šťastně. Letos už v Tatrách zahynulo pět lidí z České republiky, z toho dva zemřeli při lezení na skály a tři se stali oběťmi laviny.

Češi patří spolu s Poláky mezi vůbec nejčastější zahraniční oběti vysokohorské turistiky na Slovensku. Loni přišlo o život ve slovenských horách 29 lidí a v roce 2002 si jen Tatry vyžádaly 13 obětí, z toho osm z České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám