Hlavní obsah

Čeští chemici prý budou chránit olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PRAHA

Česká protichemická jednotka bude patřit k silám NATO, které převezmou dohled nad hladkým průběhem letních olympijských her v Aténách. Napsal to ve středu britský deník The Guardian s tím, že Řecko osloví Severoatlantickou alianci s žádostí o pomoc v nejbližších dnech.

Foto: Petr Krupik Krupička

Zemské kolo taneční ligy v Brně.

Článek

V posledních měsících se už prý konalo několik neformálních schůzek mezi Řeckem a aliancí.

Řecko vyčlenilo na bezpečnost her, které se uskuteční od 13. do 29. srpna, 50 tisíc lidí, včetně 16 tisíc vojáků. Ustavilo skupinu sedmi zemí, mezi nimiž jsou USA a Británie, jako poradce pro bezpečnost. Nad Aténami bude vyhlášena bezletová zóna. Bezpečnostní operace spolyká 430 miliónů eur (asi 13 mld. Kč).

Mluvčí českého ministerstva obrany Ladislav Šticha pro ČTK dnes uvedl, že o nasazení praporu chemické, biologické a radiační ochrany na olympijských hrách v Aténách ministerstvo obrany neuvažuje.

Podle něj je tato jednotka určena ke zcela jinému použití a z rozpočtu českého ministerstva obrany není možné plnit závazky jiného státu. "Pokud by náklady plně uhradil někdo jiný, bylo by teoreticky možné o nasazení jednotky uvažovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám