Hlavní obsah

Čeští a slovenští vojáci chrání Srby v Kosovu

PRIŠTINA

Vojáci ze 4. česko-slovenského praporu v Kosovu v úterý přepravili srbské uprchlíky do města Obilič. Umožnili jim, aby si vzali věci zanechané při útěku před etnickýmu násilnostmi. ČTK o tom informoval mluvčí praporu kapitán Jindřich Plescher. Prezident jihosrbské provincie Kosovo Ibrahim Rugova se dnes vyslovil za nezávislost enklávy.

Foto: Aleš Plevka

Stovky malých světýlek na vánočním stromu právě zahnaly okolní tmu

Článek

Uprchlíci se z Obiliče vrátili v obrněných transportérech do blízké obce Plemetina, kde jsou pod ochranou českých a slovenských vojáků. Tatrovky praporu za uprchlíky přepravily jejich věci.

Rozšíření prostoru

"Na základě rozkazu velitele mnohonárodní brigády střed (MNB(C)) byl dnem 20. března 2004 prostor odpovědnosti 4. česko-slovenského praporu KFOR rozšířen o 170 km čtverečních na celkových 1150 km čtverečních," informuje ministerstvo obrany ČR na svých internetových stránkách.

Hlavní úsilí vojáků 4. česko-slovenského praporu v mírové misi KFOR je zaměřeno na ochranu menšin, zabránění projevům etnického násilí a k ochraně životů a zdraví všech osob.

Především se zaměřují na oblasti Babin Most a Plemetina, kam během nedávných etnických nepokojů uprchla řada Srbů. Naši vojáci také působí v obci Obilič a střeží památník bitvy na Kosově Poli.

Albánci: chceme nezávislost

Ze strany kosovských Albánců opět zaznívají hlasy požadující osamostatnění enklávy. Podpořil je například pro dnešní italský list Corriere della Sera Rugova.

"Teď už je celému světu zřejmé, že nezávislost Kosova na Srbsku je životně důležitá pro Kosovany i pro Kosovo. A nejen pro ně, ale už proto, že by zklidnila celý balkánský region," prohlásil pro list.

Za "nezbytnost" Rugova označil přechod pravomoci z mise OSN (UNMIK), která nyní Kosovo spravuje, na kosovský parlament. Podle něho "vztahy mezi oběma institucemi musí projít revizí, je to životní otázka".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám