Hlavní obsah

Český turista objevil při potápění na Džerbě kadidelnici z období punských válek

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českému turistovi na tuniském ostrově Džerba se podařil unikátní nález. Během potápění objevil zachovalou kadidelnici z období punských válek (264–146 př. n. l.), tedy z doby tří konfliktů mezi Římskou Republikou a Kartágem. Nádoba je v dobrém stavu a zdobí ji hlava řecké bohyně plodnosti a zemědělství Démétér, napsal tuniský server Kapitalis.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čech, na serveru uváděný jako Radek Sir, trávil dovolenou na ostrově v hotelovém resortu Sentido Djerba Beach. V neděli 9. července se potápěl v oblasti vzdálené pouhých sto metrů od břehu, když v písku spatřil neobvyklý předmět, který zjevně neměl nic společného s věcmi, jež se v těchto místech obvykle nacházejí.

Nalezený artefakt z období punských válek

Spolu se svými kolegy se okamžitě vrátil do hotelu, kde o zvláštním předmětu a podezření, že se jedná o archeologický nález, informoval ředitele. Ten vzápětí zkontaktoval národní námořní gardu v Homt Souku. Jejich příslušníci se ihned vydali na místo a nález pomohli vyzvednout z asi třímetrové hloubky.

Pravost předmětu potvrdil archeolog Sami Ben Tahar z tuniského národního památkového úřadu (INP). Kadidelnice pocházela ze Sicílie, odkud se dostala do Kartága a používala se k rituálům uctívání a ochraně plodin a úrody.

Sami Ben Tahar se domnívá, že objevená kadidelnice mohla být součástí nákladu z vraku lodi a v mořské hlubině by mohly být roztroušeny další předměty.

Generální ředitel INP nařídil, že příští týden bude do místa nálezu vyslána archeologická mise, aby zahájila průzkum oblasti a vykopávky.

Český turista jako výraz uznání a poděkování dostal od vedení hotelu další dovolenou na Džerbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám