Hlavní obsah

Češi zaplatí za orchideje pokutu 138 tisíc korun

WELLINGTON

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Čihalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták vyvázli na Novém Zélandě s pokutou. Za nedovolené trhání vzácných orchidejí budou muset každý zaplatit 7500 novozélandských dolarů, tedy asi 138 000 korun. Oběma přitom hrozilo až tříleté vězení.

Foto: Archiv města Bohumína

V Bohumíně si lidé mohou objednat odvoz odpadu přímo ze zahrádky.

Článek

O rozhodnutí soudu v Manukau, které bylo vůbec prvním svého druhu, informoval na svých internetových stránkách novozélandský deník The New Zealand Herald. Soud prý při vynesení rozsudku přihlédl hlavně k tomu, že zadržení Češi netrhali rostliny ke komerčním, ale jako amatérští botanici k vědeckým účelům.

Kromě pokuty budou muset uhradit také 1130 dolarů, asi 30 000 korun, jako náklady obžaloby a soudní poplatky. Pokud by pokutu nezaplatili ihned, hrozilo by jim dalších 21 dní ve vězení.

Žádali i o povolení

"Podle vyšetřovatele oba muži věděli, co dělají a také to, že si rostliny nemohou brát," píše list The New Zealand Herald. Před svou cestou na Nový Zéland totiž údajně žádali o povolení odvézt ze země orchideje. "Žádost byla zamítnuta a vzít si rostliny byl dobře uvážený čin," uvádí novozélandský deník.

Dva Čechy zatkla 18. ledna na novozélandském letišti v Aucklandu zvláštní policejní skupina specializovaná právě na odhalování pašování vzácné zvěře a rostlin, když chtěli Šmiták s Čihalíkem odcestovat ze země. Novozélanďané původně tvrdili, že zadržení Češi měli u sebe 130 vzácných orchidejí, které chtěli propašovat a prodat.

Čihalík už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že měl ve svém herbáři 200 rostlin, které lze sbírat i vyvážet, a že na 15 z nich je třeba povolení. U Šmitáka policisté podle listu The New Zealand Herald našli 18 druhů orchidejí, mezi nimi 43 celých rostlin.

Šmiták se prý přiznal k dalším třem obviněním z nepovoleného trhání ohrožených rostlin v přírodě. Mělo se tak stát v národních parcích Nelson Lakes, Mount Aspiring a Fiordland.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám