Hlavní obsah

Češi věznění v Thajsku se asi brzy vrátí do ČR

Novinky, Ivana Cihlářová, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Existuje reálná šance, že jeden ze dvou českých vězňů odsouzených v Thajsku za pašování drog k dlouholetému vězení bude moci být vrácen do Česka k výkonu zbytku trestu ještě v tomto roce, druhý pak v roce příštím. Po jednání v Praze to v úterý oznámili ministři zahraničí obou zemí Surakiart Satchiratchaj a Cyril Svoboda.

Foto: Miroslav Volf

Jakub a Josef Štemberkovi a Matěj Volf. Svačinka před závodem musí být.

Článek

Podmínkou ovšem je, že o transfer obou vězňů, 26letého Emila Novotného a 33letého Radka Hanykovicse, požádá Nejvyšší soud ČR, který musí uznat platnost thajských rozsudků i na území České republiky.

Ministerstvo spravedlnosti odešle žádost k Nejvyššímu soudu až dnes. "Materiály půjdou dnešní odpolední poštou," řekla mluvčí ministerstva Iva Chaloupková.

"Materiály z Thajska přišly již před Vánocemi, ale nebyly úplné. Museli jsme se obrátit znovu na thajskou stranu, aby nám poslala trestní zákoník, na jehož základě byli oba muži odsouzeni, nechat ho rovněž přeložit do češtiny a pak celý spis zkompletovat," vysvětlila zdržení celé věci Chaloupková.

Rozhodnutí je na thajské straně

"Senát by měl o této věci rozhodnout ve veřejném zasedání zhruba do deseti až čtrnácti dnů poté, co nám přijde spis," uvedl místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Na otázku, zda soud verdikty nad Hanykovicsem a Novotným uzná, ale odmítl odpovědět s tím, že rozhodnutí kolegů nemůže předjímat.

V případě, že Nejvyšší soud platnost thajských rozsudků potvrdí, poputuje pak celý spis prostřednictvím ministerstva spravedlnosti zpátky do Thajska. Naše velvyslanectví v Bangkoku se potom bude moci obrátit na thajskou tzv. transferovou komisi, která o vydání vězňů do jejich domovské země rozhoduje a která zasedá zhruba jednou za čtvrt roku.

Jak zdůraznila Chaloupková, je plně na rozhodnutí thajských orgánů, zda oba vězně předají.

Jméno prvního je zatím utajováno

Podle dnešního vyjádření thajského ministra zahraničních věcí by mohl být jeden z vězňů převezen do Česka ještě letos, dva měsíce poté, co zasedne transferová komise. Druhý vězeň má pak podle něj šanci příští rok. Vzhledem k delikátnosti případu ministři zatím odmítli sdělit, který z nich by měl být převezen do ČR jako první. Tato informace bude podle nich oznámena později.

Oba muži byli za pašování heroinu odsouzeni původně k padesátiletému trestu. Hanykovicsovi později amnestie snížila trest na polovinu, Novotnému pak na čtyřicet dva a půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám